Amalie

Amalie har alltid ønsket å jobbe med mennesker, og har opplevd mye læringsglede i oppveksten fordi hun har møtt mange dyktige og inspirerende lærere. Nå ønsker hun selv å gjøre en forskjell i andres liv ved å levere god undervisning. Derfor har Amalie valgt å ta det femårige Lektorprogrammet i nordisk ved UiO. Hun er nå inne på siste semester, og skriver masteroppgave samtidig som hun har en 50% undervisningsstilling ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Amalie har valgt nordisk med samfunnsfag som studieretning på Lektorprogrammet. Dette innebærer at hun i løpet av de fem årene tar 80 studiepoeng i nordisk og 60 studiepoeng i samfunnsfaglige emner. Amalie har også tatt ekstra emner i religion gjennom studieløpet for å få tilleggsutdannelse når hun er ferdig utdannet. «Denne fagkombinasjonen gir meg flere ben å stå på», sier Amalie.

Hva var inntakskravene da du startet?

«På min linje tror jeg inntaksgrensen lå på ca. 50 poeng, samt at du måtte ha minst 4 i matte. Snittkravene varierer litt mellom de ulike retningene du kan ta på lektorprogrammet (engelsk, nordisk, realfag, fremmedspråk og kultur- og samfunnsfag)», forteller Amalie.

Hvordan har studiet vært lagt opp og hvor mye praksis har du hatt?

«Det første året tok vi 60 studiepoeng i bare samfunnsfaglige emner. Jeg tror at UiO ville gi oss litt faglig «kjøtt på bena» før de slapp oss ut i vår første praksisperiode det andre året. Det andre året fikk vi mest observasjonspraksis, men noen veiledere lot oss også få prøve oss litt på undervisning. Generelt kan jeg si at fra år to til fem så har jeg hatt en kombinasjon av ulike emner innenfor både nordisk og profesjonsfag (som betyr at man både har pedagogisk teori og praksis). Totalt får man ca. 100 dagers praksis i løpet av det femårige studieløpet. Når man har praksis så får man virkelig testet ut alt man har lært, og det er inspirerende. Det fjerde og femte året velger man masterspesialisering der man kan velge en faglig eller didaktisk fordypning», sier Amalie.

Hva gjorde at du valgte Lektorprogrammet?

«Jeg har alltid villet jobbe med mennesker og valget stod mellom å bli politi eller lærer. Jeg ble veldig inspirert av en dyktig lærer på videregående som ga meg masse læringsglede. Dette gjorde at jeg ble motivert til å selv forsøke å gjøre en forskjell i andres liv. Dessuten er arbeidstidene og rammevilkårene litt gunstigere for lærere enn for politi», sier Amalie.

Hva har du likt best med studiene?

«Jeg har alltid vært veldig glad i å lese bøker så det er nok de litterære emnene jeg har likt aller best. Vi har blitt introdusert for så mye forskjellig litteratur, og jeg har lært meg å se tekster med nye øyne. Det er veldig gøy», sier Amalie.

Hva har vært utfordrende med studiene?

«Det faglige er jo krevende, og jeg liker ofte fagene best etter jeg er ferdig med eksamen og kan la alt synke inn. Dessuten har praksisperiodene vært utfordrende fordi man da virkelig blir kastet ut i det. Jeg liker å ha kontroll og planlegge nøye, så særlig i starten var det utfordrende for meg når ting ikke gikk etter planen – noe som ofte skjer når man underviser. Det å senke skuldrene og ta ting litt som det kommer har jeg lært mye av, og det er også noe jeg har fått bruk for ellers i livet utenom klasserommet», sier Amalie.

Hva er det som motiverer deg?

«Det er nok selve læreryrket som motiverer meg mest. Jeg har vært heldig og hatt dyktige norsklærere igjennom hele skoleløpet, og disse har vært gode forbilder for meg. Jeg har lyst til å gjøre en forskjell og bidra til elevenes læringsglede og mestringsfølelse. Nå har jeg vært så heldig at jeg har fått prøve meg på å undervise i både grunnskolen og videregående, og når man her får gode tilbakemeldinger er jo det også klart med på å motivere», sier Amalie.

Har du hatt noen jobber ved siden av studiene?

«Siden i høst har jeg hatt et 50% vikariat for to norsk klasser ved Thor Heyerdal videregående skole i hjembyen min Larvik. Før det har jeg vært tilknyttet Pedagogisk Vikarsentral i Oslo, hvor jeg både har jobbet som assistent og vikar i skoler og barnehager. Dessuten har jeg vært ringevikar på Marienlyst skole i Oslo som ligger rett ved Universitetet. Jeg har også hatt en deltidsjobb hos H&M i Oslo i fire og et halvt år, men da korona kom og alt stengte ned fikk jeg et vikariat ved Tjodalyng skole i Larvik. Så det har blitt en del jobbing, men jeg tror nok det er en fordel at jeg har fått så mye praksis ved siden av studiene. Det kan føre til at sjokket blir mindre når jeg forhåpentlig skal ut i full jobb fra høsten av», sier Amalie.

Hva er drømmejobben din når du er ferdig utdannet?

«Drømmen er å jobbe på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik eller en annen studiespesialiserende videregående skole i nærområdet. Jeg har ikke ambisjoner om å bli avdelingsleder eller rektor fordi jeg vil være så mye jeg kan med elevene. Det er interaksjonen med elevene på daglig basis som er det som engasjerer meg mest», sier Amalie.

Hvordan er studentmiljøet ved UiO?

«Studentmiljøet varierer jo litt ut fra hvilket studieprogram du går på, men generelt kan jeg si at det er et veldig bredt tilbud av aktiviteter for enhver smak ved UiO. Jeg ble kjent med en annen jente i fadderuken, og vi ble igjen stadig kjent med flere. Så nå er vi en god gjeng på ca. ti personer. Det er fint å ha noen å sparre med, og sitte sammen med på lesesalen. Jeg var også med i Lektorprogrammets studentforening en periode. Generelt tror jeg det er viktig å finne en gruppe man kan være sammen med både faglig og sosialt, men det innebærer at man må ta litt initiativ selv», sier Amalie.

Hvordan er arbeidsmarkedet for Lektorer?

«Under korona har det vært en økende etterspørsel etter lærere. Jeg har fått flere henvendelser som jeg har måttet takke nei til. Det er mange som mener at det vil være lærermangel i tiden fremover også, men det er nok kamp om jobbene på de sentrumsnære skolene i byer som Oslo», sier Amalie.

Har du noen råd til de som har lyst til å bli Lektor?

«Som lektor vil du få en utrolig gøyal og variert arbeidsdag. Du bør også være litt tjukkhudet og ikke ta alt personlig, for det er mange som har meninger om lærere. Og ikke velg læreryrket fordi du kun vil ha lange ferier. Det er utrolig mye jobb, og store deler av feriene er i realiteten avspasering. Jeg vil likevel påpeke at det er et givende yrke, der man møter mange ulike mennesker og lærer noe nytt hele tiden. Så bare gjør det!», avslutter Amalie.