Catharina

Catharina likte å bryne seg på utfordrende oppgaver i realfag på videregående så hun valgte å satse på ingeniørstudiet. I Durham i England tar hun en fireårs integrert master i «General Engineering» som er en bredere ingeniørutdanning enn hva som finnes i Norge. Til tross for et høyt tempo på skolen så rekker Catharina å være med på mange sosiale aktiviteter. Til sommeren skal hun ha internship i konsulentfirmaet McKinsey & Company i Oslo.

Høsten 2019 startet Catharina på ingeniørstudier i Durham i England. De første to årene hadde alle de samme fagene mens hun på tredje året har valgt spesialisering i «mechanical engineering». Til neste år, som er det fjerde og avsluttende året, så kan hun velge mellom å fortsette med «mechanical engineering» eller velge «renewable energy» eller «aeronautical engineering». «Jeg går en bred utdanning som skiller seg fra ingeniørutdanningen i Norge hvor man må velge retning allerede første året», forteller Catharina.

Hva gjorde at du valgte ingeniørutdanning i Durham?

«Jeg likte problemløsning i realfag veldig godt på videregående og følte at jeg fikk en «drive» av disse oppgavene. Jeg så først på studier i Norge og var med på teknologiuke for jenter ved NTNU i Trondheim. Imidlertid visste jeg ikke helt hva slags ingeniør jeg ville bli og i Norge må man jo velge det allerede første året. Jeg forhørte meg generelt om studier i England og fant 3 skoler som tilbød en generell ingeniørutdanning. Jeg har en kusine som har studert i Durham og etter å ha besøkt skolen sammen med henne så bestemte jeg meg», forteller Catharina.

Hva var inntakskravene til ingeniørstudiet i Durham?

«Jeg hadde R1 og R2 matte samt Fysikk 1 fra videregående skole. Det norske skolesystemet er litt annerledes enn det engelske fordi man i England søker med forventede karakter (predicted grades) allerede i januar så man må begynne søkeprosessen tidlig. Jeg fikk gratis hjelp av organisasjonen Across The Pond, som sendte informasjon til lærerne mine på videregående slik at de kunne sende forventede karakterer. Jeg trengte også et anbefalingsbrev fra en lærer. I tillegg måtte jeg skrive et «Personal Statement» der jeg både måtte få frem hvem jeg var og min motivasjon for studiet. Dessuten måtte man ta TOEFL test eller ha dokumenterte engelskferdigheter. Jeg slapp TOEFL test ettersom jeg hadde hatt Internasjonal Engelsk og Samfunnsfaglig Engelsk på videregående. Across The Pond hjalp meg med å laste opp alle nødvendige dokumenter på den engelske søknadsportalen UCAS. Så det var jo litt papirer som skulle fylles ut, men det var det verdt», forteller Catharina.

Hva har du likt best ved studiene så langt?

«Det er utrolig inspirerende å få møte så mange flinke mennesker. Vi har veldig dyktige lærere og jeg får samarbeide med flinke elever. Vi jobber mye tverrfaglig i gruppe. Dessuten får vi sette teori ut i praksis. Hvert år har vi for eksempel en design oppgave hvor vi skal utforme et designkonsept for en modell. I år skal vi designe et elektrisk kortdistanse fly», sier Catharina.

Hva har vært utfordrende ved studiene så langt?

«I starten tok det litt tid å finne balansen mellom skole og sosiale aktiviteter. Det er høyt tempo fordi vi har relativt korte semestre på 8-10 uker. Dessuten måtte jeg sette meg inn i det engelske akademiske språket, men det gikk fint etter det første semesteret. Ettersom «general engineering» programmet er bredt så er det jo mye man må ha oversikt over», forteller Catharina.

Hva er det som motiverer deg?

«Det er gøy å få mestringsfølelse når man løser utfordrende oppgaver. Jeg liker også følelsen av å være med på å skape noe. Ingeniørutdanningen er veldig praktisk og dagsaktuell så man forstår hvorfor man lærer det man gjør. Jeg forsøker å sette meg kortsiktige mål og gi meg selv små premier underveis, som for eksempel en middag med venner. Dessuten er det motiverende at studiet gir så mange ulike muligheter. Jo bedre jeg gjør det jo flere spennende muligheter får jeg», sier Catharina.

Hvordan strukturerer du dagene dine?

«Jeg har en digital kalender hvor jeg legger inn alle forelesninger, innleveringer, deadlines og sosiale aktiviteter. Så jeg lager en relativt detaljert ukeplan. Noen dager har vi 8 timer forelesninger mens andre dager har vi fritimer imellom undervisningen. Da forsøker jeg å bruke tidslommene effektivt. Jeg sitter mest på biblioteket og jobber og passer på å legge inn kaffe og lunsj med venner samt trening. Så ukene varierer», sier Catharina.

Hvordan er studentmiljøet i Durham?

«Studentmiljøet er veldig bra. Durham er en typisk liten by med 17000 studenter så alt er lagt til rette for oss. Byen har mange kafeer, barer, restauranter og treningssentre. Det er korte distanser så det er maks 20-30 minutter å gå uansett hvor du skal. I Durham har man også et «College system» og det finnes 17 ulike colleges i byen. Hvert av dem er et slags lite studentsamfunn hvor alle førsteårsstudenter må bo. De har blant annet sin egen kafeteria, bar og treningssenter, samt et bredt sosialt tilbud med for eksempel fester, ball og andre «events». Så man møter lett nye mennesker. Jeg blir jo også kjent med mange medstudenter via skolen», forteller Catharina.

Har du engasjert deg i noe frivillig arbeid eller studentforening?

«Jeg har vært fadder andre og tredje året samt at jeg har vært aktiv i både bokselag, tennnislag og rolag. Dessuten er jeg med i ulike «Societies», som for eksempel «Woman STEM» (Science, Technology, Engineering & Mathematics) og «Woman in business». Her tilbys blant annet bedriftsbesøk, firmapresentasjoner og karriereveiledning. I tillegg er jeg aktiv i gruppen «Talk and Support» hvor studenter i samarbeid med administrasjonen på skolen tilbyr samtaler med elever som møter ulike utfordringer i studiehverdagen. Denne gruppen arrangerer også ulike helsekampanjer», forteller Catharina.

Har du hatt noen jobber etter at du startet på studier?

«Etter det første studieåret var det jo korona og ikke så enkelt å få jobb. Etter det andre året gikk jeg på sommerskole ved London School Of Economics hvor jeg tok «Economics & Strategic Management». Jeg hadde lyst til å prøve noe annet enn ingeniørfag. Til sommeren har jeg fått internship i konsulentfirmaet McKinsey & Company i Oslo.

Hva er drømmejobben din når du er ferdig utdannet?

«Jeg har ikke klart for meg en helt spesiell drømmejobb. Det er så mye forskjellig å spennende man kan gjøre og jeg tror at jeg kan trives i mange typer jobber. Hvis jeg trives i McKinsey så vil jeg sikkert prøve å jobbe mer i konsulentyrket», sier Catharina.

Har du noen råd til de som ønsker å søke på ingeniørutdanning i England?

«Det er viktig å starte søknadsprosessen tidlig. Jeg anbefaler å orientere seg bredt blant skoler og forhøre seg med kjente som kan gi råd. Snakk med folk på skolene og de du har i nettverket ditt. Du kan jo også være med på åpne dager eller følge skolepresentasjoner online. Det er lurt å kontakte Across The Pond som bistår gratis i søknadsprosessen. Ikke bli avskrekket av papirarbeidet for det er helt overkommelig for de fleste», avslutter Catharina.