Emil

Etter å ha fullført en treårig «Bachelor Of Business Administration» ved BI i Oslo begynte Emil på en master i Finans ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen høsten 2021. Han har hatt flere ulike jobber og tillitsverv i løpet av studietiden. Emil opplever at han har utviklet en god forståelse for hvordan samfunnsutvikling og økonomiske faktorer henger sammen, men erkjenner at høy konkurranse og ambisjonsnivå til tider gjør at prestasjonspresset blir tøft.

Fra 2018-2021 studerte Emil ved BI i Oslo på linjen «Bachelor of Business Administration» «Dette er en generell økonomiutdanning med noe større fokus på internasjonal handel enn vanlige bachelorgrader i økonomi og administrasjon», forteller Emil. All undervisning og evaluering foregår på engelsk. Studentene har de samme fagene de to første årene og kan det tredje året velge å fordype seg i internasjonal business, finans eller shipping. Emil valgte spesialisering i internasjonal business. Høsten 2021 søkte han seg inn på en master i Økonomi og Administrasjon ved NHH med hovedvekt (major) i finans.

«Kan du fortelle kort om fagene du har hatt på master så langt?»

«Høsten 2021 har jeg hatt fag som «Sustainable Finance», «Corporate Finance», «Investments» og «Krakk og Kriser». På et overordnet plan kan man si at masterstudiet i finans handler om å forstå sammenhengen mellom bedrifter/prosjekter med behov for penger, og privatpersoner eller institusjoner som har penger de ønsker å investere. Min fagkombinasjon er en miks mellom kvalitative og kvantitative fag», forteller Emil. «Faget «sustainable finance» handler blant annet om hvordan finansinstitusjoner, som for eksempel banker, kan bidra mot det grønne skiftet. Eksempelvis kan de variere utlånsrenten basert på kundens klimaavtrykk. I «Corporate Finance» har vi blant annet sett på verdsettelse av selskaper, og tilpasning av lånestruktur basert på selskapets kapitalbehov. I faget «Investments» ser man i større grad på utviklingen fra investorens perspektiv og vurderer muligheter for å investere i aksjer, obligasjoner eller andre typer av verdipapirer. I faget «Krakk og Kriser» lærte vi om kriseteori og økonomisk historie. «Vi studerte 12 ulike kriser fra 1600 tallet og utover for å kunne identifisere likehetstrekk og utvikle evne til å predikere fremtidige krakk og kriser», sier Emil.

Emil har planer om å søke om utveksling i utlandet et semester i løpet av det siste studieåret, men er fortsatt litt usikker på hvor han vil. «Jeg fokuserer på å finne en god skole fremfor å finne en eksotisk destinasjon», sier Emil.

«Hva var inntakskravene på bachelor og master?»

«På bacheloren på BI måtte man ha generell studiekompetanse, TOEFL test samt skrive et motivasjonsbrev på engelsk. Jeg er ikke helt sikker på hvor mye karaktersnittet fra videregående telte ettersom det også var mange utenlandske studenter med andre karaktersystemer som søkte. Det var ingen krav om spesiell type matematikk. Matteundervisningen på BI var meget godt lagt opp. Det første halvåret var en oppsummering av alt man burde kunne fra videregående og det var gunstig for meg som ikke var et mattehode før jeg begynte på BI», forteller Emil. På masteren i Bergen var det kun karaktersnitt fra bachelor som telte og poengkravet var i 2021 3,94, som omtrent tilsvarer et rent B-snitt.», sier han.

«Hva gjorde at du valgte økonomi studier?»

«Jeg var veldig usikker på hva jeg ville studere, men jeg hadde Entreprenørskap og Bedriftsutvikling på videregående, som jeg syntes var veldig spennende. Jeg forhørte meg litt rundt blant kjente og fikk inntrykk av at økonomistudier var allsidige og kunne gi mange spennende muligheter. Gjennom økonomistudier kan man få en bredere samfunnsforståelse og gå i flere relativt ulike retninger. På videregående hadde skolen dessuten et mentorprogram i samarbeid med Rotary. Jeg fikk en mentor som var siviløkonom og som inspirerte meg», forteller Emil.

«Hva har du likt best ved studiene så langt?»

«Det er nok den faglige utviklingen jeg har likt best. Jeg kom inn i et miljø hvor det var kult å være flink, og lærte meg bedre studieteknikker». Alt er lagt til rette for at du skal utvikle deg hvis du ønsker det. På både BI og NHH er det et godt miljø og jeg har møtt mange mennesker med samme interesser som meg», forteller Emil.

«Hva har vært utfordrende med studiene så langt?»

«Det er både fordeler og ulemper ved å havne i et ambisiøst miljø. Når man setter høye krav til seg selv kan karakterpresset bli utfordrende. Hvis du setter toppkarakterer som et krav fremfor et mål så er det lett å bli skuffet. Dessuten føler du da mer lettelse enn ekte glede hvis du får gode karakterer. Det tærer på med stort press over tid og det er viktig å ikke tenke at karakterene definerer hvem du er som person», sier Emil.

«Hva er det som motiverer deg?»

«Det motiverer meg at jeg føler at jeg utvikler en god forståelse for samfunnet og at jeg skaper mange muligheter for meg selv. Jeg ønsker å lære så mye som mulig og å bli dyktig i en jobb hvor jeg opplever mestringsfølelse. Jeg ønsker å bli skikkelig flink på et område», forteller Emil.

«Hvordan strukturerer du dagene dine?»

«Strukturen på dagene varierer. På bachelor var det noe krevende fordi jeg hadde flere ulike jobber og tillitsverv ved siden av studiene. Da var det vanskelig å innarbeide faste rutiner. Nå på master er det enklere fordi jeg ikke jobber ved siden av. På søndager legger jeg en plan for uken for å få en oversikt over hva jeg må rekke over. Det fungerer best for meg å studere på lesesal ettersom terskelen for å bli forstyrret er høyere. I eksamensperiodene som varer ca. halvannen måned må man være tidlig på lesesalen for å få plass. Det blir gjerne lange og monotone dager», forteller Emil.

«Hvordan er studentmiljøet i Bergen?»

«Studentmiljøet i Bergen er veldig bra og innholdsrikt. Det er et bredt aktivitetstilbud fra alt fra idrettslag, interessegrupper, revy til faglige og sosiale komiteer. Det er noe for alle», sier Emil.

«Har du engasjert deg i noe frivillig arbeid eller studentforening?»

«Jeg har nok brukt mest tid på Børsgruppen på BI. Børsgruppen er et interesseutvalg for studenter som er interesserte i finans og er delt inn i ulike team. Et av teamene deltar i «Skoleduellen» der ulike skoler i Norge konkurrerer om å levere best avkastning på investeringer på Oslo Børs gjennom skoleåret. Jeg søkte meg inn i Børsgruppen da jeg begynte på BI og var heldig som fikk plass. Jeg har deltatt på mange bedriftspresentasjoner og utenlandsturer. Både det faglige og sosiale miljøet i gruppen var svært godt. Jeg lærte mye, hadde det veldig gøy og møtte mange svært dyktige studenter», sier Emil.

«Har du hatt noen jobber etter at du startet på studier?»

«Etter et halvt år på BI fikk jeg jobb i DNB Markets hvor jeg arbeidet med valuta. Jeg bistod i arbeidet med en digital plattform for valutahandel. Oppgavene mine gikk stort sett i å overvåke systemer og det øvrige markedet. Jeg skrev også rapporter og bisto med administrative oppgaver. Det tredje året på BI jobbet jeg også for StudConsult, som er et konsulentselskap som drives av BI studenter. Selskapet utfører ulike former for analyse og utvikler forslag til løsning på forskjellige strategiske problemstillinger. Jobben var en flott måte å få innsikt i hva konsulentrollen innebar», forteller Emil. Til sommeren 2022 har Emil fått et internship hvor han skal jobbe i en avdeling som heter «Sales & Trading». Her skal han blant annet gjøre analysearbeid og bistå meglere i deres daglige arbeid.

«Hva er drømmejobben din når du er ferdig med master?»

«Jeg har ikke helt klart for meg hva som er drømmejobben enda, men jeg tror at jeg ønsker å sitte i en form for rådgivende rolle, som for eksempel som megler eller konsulent. Mine fremste styrker ligger nok i det kvalitative fremfor det kvantitative og jeg føler at jeg kan bidra til å skape gode relasjoner mellom mennesker», sier Emil.

«Har du noen råd til andre som vil studere økonomi?»

«Vær åpen og utforskende når du studerer. Forsøk å finne aktiviteter som du liker og ta del i det sosiale. Det er viktig å engasjere seg og utforske faglige og sosiale muligheter. Husk at selv om karakterer er viktig, er det ikke alt. Gå gjerne bredt ut og prøv litt forskjellige aktiviteter. Det er viktig å finne sin egen vei», avslutter Emil.