Erica
Erica startet rett på en bachelor i Digital Forretningsutvikling ved NTNU etter videregående og kom deretter inn på master i Ledelse av Teknologi. Selv om hun sikter på gode karakterer så rekker hun både deltidsjobb og ulike tillitsverv ved siden av studiene. Erica trives godt med den tverrfaglige kombinasjonen av IT, ledelse og ulike økonomifag. Studentmiljøet i Trondheim opplever hun som mangfoldig, åpent og inkluderende. Selv kjente hun ingen andre enn kjæresten da hun startet på studiene, men hun fikk raskt nye venner.
Erica har valgt en tverrfaglig studieretning. Selv om det kun er generell studiekompetanse som er opptakskravet til bachelor i digital forretningsutvikling så er Erica glad for at hun hadde R1 og R2 matte på videregående. «Jeg synes måten man tenker på i R-matte og programmering er ganske likt. Det har gjort det enklere å forstå programmering», sier hun. Da Erica startet på bachelor i Digital Forretningsutvikling i 2018 var inntakskravet ca. 45 studiepoeng. Høsten 2021 var poenggrensen økt til 52,2 for de med førstegangsvitnemål og 56,3 for de som søkte via ordinær kvote.
«Kan du forklare hva som inngår i en bachelor i digital forretningsutvikling?»
«Kort fortalt handlet det første året på bachelor om å forstå grunnleggende IT og hvordan datamaskiner fungerer. Her inngår grunnleggende programmering og jeg har blant annet lært programmeringsspråket Java Script. På andre året lærer man om forretningsutvikling og hvordan man kan bygge bedrifter med hjelp av IT. Her står fag som prosjektledelse, IT strategi og entreprenørskap på timeplanen. Det tredje året har man økonomifag samt at jeg valgte «Big data», som handler om dataanalyse av store datamengder», sier Erica. Andre fag man kan velge er for eksempel webutvikling, python, e-handel og datateknikk.
I løpet av det siste halvåret på bachelor skrev Erica og en medstudent en avsluttende oppgave med forslag til en digital modell for å kunne måle hvordan bedrifter tar i bruk data for å fatte beslutninger. Oppgaven på 140 sider var så bra at de nå har kortet den ned til en forskningsartikkel på 14 sider, som skal publiseres på NOKOBIT konferansen 2021.
Høsten 2021 startet Erica på master i Ledelse av Teknologi ved NTNU og har hatt fag som strategi, forretningsutvikling, økonomistyring og industriell markedsføring. «Masteren handler i stor grad om å kunne utvikle en overordnet strategi for et helt selskap. Målet er at du skal kunne lede et teknologiselskap når du uteksamineres. Det er viktig å bli god på forretningsutvikling», sier hun. For å komme inn på master må man ha gjennomsnittskarakter C eller bedre på bachelor og man må være ingeniør eller ha en viss teknisk bakgrunn, slik Erica har fra sin bachelor.
«Hva har du likt best ved studiene?»
«Det er veldig praktisk fokus på alt vi har lært», sier Erica. «Vi jobber mest med prosjektoppgaver hvor vi får brukt teorien istedenfor å bare sitte å pugge. Jeg synes fagene er interessante og spennende og det meste av hva vi lærer føles relevant for fremtiden. Nesten alle prosjektoppgaver gjøres i grupper så man blir god på teamwork», sier hun.
«Hva har vært utfordrende med studiene?»
«Det er ikke selve studiet som er utfordrende, men alt jeg gjør ved siden av. Jeg må sjonglere skole, deltidsjobb, tillitsverv, kjæreste og det sosiale. Derfor er det viktig at jeg prioriterer riktig og strukturerer dagene mine», svarer hun.
Erica har hatt 4 deltidsjobber og 1 sommerjobb siden hun startet på NTNU. Hun har blant annet vært studentassistent på 2 ulike programmeringskurs på NTNU, hun har jobbet med teknisk support på Eplehuset og har det siste året jobbet på Spark ved NTNU hvor hun har vært arrangement ansvarlig for start-up bedrifter og har organisert kurs og andre arrangementer som hjelper oppstartsbedriftene med å få teammedlemmer, mer kompetanse osv. Spark NTNU er en gratis veiledningstjeneste for studenter med en forretningside, eller som ønsker å være med i en oppstartsbedrift. Sommeren 2021 jobbet Erica for Avinor med å utarbeide en gevinstrealiseringsplan for ERP systemet deres. Sommeren 2022 skal hun jobbe med Technology Transformation i EY.
På nyåret i 2022 starter Erica i en 50-60 % stilling i en start-up bedrift hvor hun skal jobbe med forretningsutvikling. Der skal hun være to dager i uken samt på kvelder og i helger. Heldigvis har hun undervisningsfri to dager i uken til våren så da går kabalen opp. Hele veien har Erica lagt jobbene utenom skoletid. For hun prioriterer å gå på forelesninger fordi hun mener de gir et veldig viktig faglig utbytte. Hun legger gjerne skolearbeid rett før og rett etter forelesningene. Så legger hun alle verv og deltidsjobbing i de ledige tidslommene hun har på timeplanen. Erica gjør alt av skolearbeid og lesing på skolen slik at hun kan ha helt fri når hun er hjemme. I eksamensperiodene sitter hun gjerne på skolen fra 8 om morgenen til kl.18. Eksamensperioden varer ca. 1 mnd.
Erica har også tatt på seg frivillige verv. Siden hun startet på studiene så har hun vært aktiv i linjeforeningen TILHDE. Her har hun vært en del av undergruppen «Næringsliv og Kurs». Bedrifter kontakter linjeforeninger for å komme å presentere arbeidsmuligheter og rekruttere studenter. Næringsliv og Kurs er undergruppen som er ansvarlig for å kontakte bedrifter og arrangere dette og det er hovedinntekten til linjeforeningen. Et år var hun leder av komiteen og satt da i hovedstyret til TILHDE. Nå er Erica også aktiv i linjeforeningen STØH på masterstudiet. Hun beskriver studentmiljøet i Trondheim som helt fantastisk. «Det finnes noe å engasjere deg i uansett hva du er interessert i. Studentenes frivillighetsarbeid er svært godt innarbeidet i Trondheim og skaper en åpen og inkluderende kultur» sier hun. Etter eksamenene til jul 2021 dro 22 personer fra klassen på en ukes velfortjent ferie på Gran Cananaria. Så samholdet er godt!
«Hvordan holder du motivasjonen oppe over tid?»
«Jeg fokuserer å skape så mange muligheter som mulig slik at jeg i fremtiden kan velge å jobbe med det jeg har lyst til. Målet er å få så mange erfaringer jeg bare kan. Jeg håper at den innsatsen jeg har lagt ned i studietiden kan gjøre at jeg får en spennende jobb», sier Erica.
«Hva er drømmejobben din?»
«Før hadde jeg som mål å starte egen bedrift, men nå tenker jeg litt annerledes. Det viktigste er ikke hvor jeg jobber, men hva jeg jobber med. Arbeidsmiljøet har også svært mye å si. Jeg kan gjerne tenke meg å jobbe med entreprenørskap eller intraprenørskap (innovasjon i bedrifter) eller med datadrevne prosesser. Strategiprosesser i større bedrifter er definitivt noe jeg kan tenke meg å jobbe med», sier hun.
«Har du noen råd til kommende studenter?»
«Jeg har lært mye og kanskje mer på det jeg har gjort ved siden av studiene. Samtidig har det vært viktig for meg å prestere på skolen fordi mange bedrifter uansett har høye karakterkrav til studentene. Når det gjelder lesing så rekker jeg aldri å gå igjennom hele pensum. Det gjelder å fokusere på det stoffet som er eksamensrelevant. Det er så utrolig mange muligheter i Trondheim. Derfor er studenter fra NTNU attraktive i arbeidsmarkedet», avslutter hun.