Felix

Våren 2021 fullførte Felix sin master i «Data Science» ved Copenhagen Business School (CBS). Høsten 2021 startet han i ny jobb i konsulentavdelingen til Deloitte. Det har vært både spennende og lærerikt. Han har dratt nytte av sine tverrfaglige studier i økonomi, ledelse og IT. Ved siden av studiene har Felix hatt flere ulike jobber og han tror at det var disse erfaringene som var avgjørende for at han fikk jobben i Deloitte. For han hadde ikke bare toppkarakterer fra CBS.

Deloitte er et markedsledende selskap som leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser og konsulenttjenester.

Hvilken rolle har du i Deloitte?

«Consulting i Deloitte har flere underavdelinger og jeg jobber i det som heter Deloitte Digital. Her tilrettelegger vi for at kundene våre skal dra fordel av å integrere CRM-systemer (Customer Relationship Management) som en del av den operasjonelle driften. Dette er komplekse systemer for håndtering av kundelogistikk. En av de største leverandørene for CRM-systemer er Salesforce, og det tok ikke lang tid fra jeg ble ansatt før jeg hadde blitt tildelt ansvar for en av Deloitte sine kunder som ønsket å bygge deres salg- og service prosesser rundt Salesforce. Deloitte Digital praktiserer agil prosjektmetode og tett kundedialog for å oppdage feil tidlig og kontinuerlig levere verdi til kunden. Jeg har allerede blitt tildelt mye ansvar og det er veldig motiverende», forteller Felix.

Hvordan har oppstarten i Deloitte vært?

«Oppstartsperioden har vært intensiv, men samtidig svært givende. Det er mye å sette seg inn i. Man skal forstå arbeidsoppgavene og bedriftskulturen i Deloitte, men også etablere mange nye sosiale relasjoner. Høsten 2021 var det ca. 40 nyansatte i Consulting, så det føltes litt som å starte i en ny skoleklasse. I løpet av introukene ble vi en sammensveiset gjeng på rekordtid. Det føltes bra og det var mye sosialt engasjement i gruppen», forteller Felix.

De første par ukene gikk de nyansatte gjennom et omfattende introprogram. Den første uken lærte de om hva Deloitte er og står for, som for eksempel kultur, verdier og prinsipper. Deretter dro de fem dager til Norefjell med hovedfokus på teambuilding. Dagene begynte med sesjoner basert på mer praktiske temaer som «hvordan forholde seg i kundemøter», «hvordan lage tilbud til kunder» og andre deler av arbeidsprosessen. På kveldene var det ulike sosiale aktiviteter. I starten av oppholdet ble konsulentene satt i team for å arbeide med en case oppgave gjennom uken. Siste dag presenterte alle gruppene løsningene deres, der to vinnere fikk mulighet til å presentere for hele Deloitte.

«Generelt har jeg blitt inkludert i mange ulike sosiale sammenkomster etter at jeg startet», forteller Felix. «Det er så mange sosiale tilbud at man rett og slett ikke har tid til å være med på alt. Deloitte har blant annet arrangert omvisning på det nye Munch museet, fikset kinobilletter til den nye James Bond filmen, og tatt med ansatte på Mamma Mia på Folketeateret. I tillegg blir det holdt arrangementer in-house, både faglige og sosiale, og det er høy oppslutning på lønningspilsen. Akkurat nå har vi også en on-going bordtennisturnering i avdelingen, så det mangler ikke på gode og varierte tilbud», sier han.

Etter de første introduksjonsukene hadde Felix to uker med kursing for å ta den grunnleggende Salesforce sertifiseringen. Deretter fikk han ansvar for sin egen kunde. Alt i alt, en bratt læringskurve. Han har en prosjektleder over seg som kan hjelpe han, men prosjektlederen har også andre ansvarsområder, så Felix jobber mye selvstendig.

Hva gjorde at du valgte Deloitte?

«Deloitte var veldig til stede på universitet fra tidlig i studiene. Jeg opplevde at de konstant var på tilbudssiden. Da Deloitte hadde årlige bedriftspresentasjoner eller var med på karrieredager så ble vi invitert med ut på middag og fikk snakke med de ansatte. Dessuten kjente jeg noen i firmaet som hadde samme bakgrunn som meg og de virket veldig fornøyde. Konsulentyrket fristet fordi man jobber på ulike prosjekter og det virket gøy å være med å løse ulike oppgaver for kunder. Dessuten hadde jeg inntrykk av at Deloitte var en ypperlig arena for faglig utvikling», sier Felix.

Hva tror du gjorde at du fikk jobben i Deloitte?

«For å være helt ærlig så hadde jeg ikke det beste karaktersnittet med bare toppkarakterer, men jeg hadde gode karakterer i de fagene som virkelig interesserte meg, særlig de fagene som konsentrerte seg rundt IT. Jeg har gjennom hele studieforløpet hatt ulike studiejobber der jeg helt bevisst har jobbet innenfor ulike bransjer med forskjellige arbeidsoppgaver og med varierende kontraktsvarighet. I intervjuprosessen med Deloitte prøvde jeg derfor å selge meg inn ved å påstå at jeg allerede var en «konsulent», forteller Felix. Felix startet sitt eget enkeltmannsforetak allerede på videregående skole, der han laget enkle, men sømløse, nettsideløsninger for ulike kunder. I starten av studiet i København valgte han å arbeide for et selskap som drev med oversetting for å lære seg dansk raskest mulig. Deretter jobbet han tre måneder i Bang & Olufsen, hvor han hjalp de med å rette seg etter den nylig lovfestede datapersonvernsloven, GDPR. I tillegg har han jobbet i kundeserviceavdelingen i Nestlé, hvor han tilfeldigvis arbeidet i Salesforce, men denne gangen på den andre siden av systemet, nemlig kundesiden.

Kan du fortelle litt mer om hva du har studert?

«Jeg tilbrakte fem år i København ved Copenhagen Business School (CBS), der jeg har gått på et tverrfaglig studie som kombinerer økonomi, ledelse og IT», forteller Felix. «Bacheloren jeg tok heter HA(it), som fordyper seg i bedriftsøkonomi og informasjonsteknologi. Deretter tok jeg en mastergrad i Data Science, som har blitt et veldig attraktivt buzzword i arbeidsmarkedet. Det var svært begrenset antall plasser på masteren og jeg tenkte den ville være krevende, men at den ville gi meg et fortrinn og fungere som et springbrett inn i arbeidslivet. Kort fortalt gikk mye av studiene ut på hvordan man kan analysere data, også gjennom kunstig intelligens og maskinlæring, og basert på dette bruke dataen på best mulig måte. Bedrifter i dag samler inn enorme mengder data som må settes i system. Disse analysene kan belyse mønstre som kan være brukes for å lage estimater for fremtiden eller effektivisere nåværende prosesser», forteller Felix.

Hva har du gjort ved siden av studiene?

«Jeg har som sagt jobbet hele veien ved siden av studiene så jeg har ikke hatt tid til noe tillitsverv. Det var ikke så vanskelig å få jobb i København som jeg trodde, mye fordi Danmark gjennom deres studiestipendordning (SU) har lagt opp til at danske studenter skal jobbe ved sidene av studiene. Dette gjør at bedriftene jobber målrettet for å få inn studentene tidlig. Nestlé tok faktisk kontakt med meg på LinkedIn, så det er viktig å ha en oppdatert profil på den plattformen», sier Felix.

Hva var best med studiene i København?

«Jeg synes København er kontinental, og sammenlignet med der jeg har vokst opp i Oslo får jeg en større storbyfølelse i København. Danskene er veldig åpne og imøtekommende samt mer liberale, hvilket passer bra når man er student. Dessuten er det et godt norsk studentmiljø i København som gir en grunnleggende trygghet» forteller han.

Hva var utfordrende med studiene i København?

«Det er ikke lett å holde motivasjonen oppe over fem år. Jeg ser det som helt avgjørende å samarbeide med studenter som har andre egenskaper enn deg selv. Man må skape en godt organisert studiegruppe. Prosjektarbeid i team er veldig godt integrert i CBS sin studiemodell. Man må håndtere utfordringer sammen og vi har lært mye om hvordan hver enkelt i et team kan spille hverandre gode, som er veldig verdifullt når man starter i arbeidslivet», sier han. «Dessuten ga det meg en enorm boost å benytte meg av utvekslingtilbudet på CBS. Jeg tilbrakte et halvt år i Brisbane i Australia det femte semesteret på bacheloren. Der fikk jeg reist rundt og opplevd mye. Jeg fikk virkelig pushet meg ut av komfortsonen. Her prioriterte jeg opplevelsene, men sørget også for å legge inn en verdig innsats i studiet. Det var gøy å komme tilbake til CBS og utveksle erfaringer med andre», sier han

Kan du fortelle mer om hvordan du klarte å opprettholde motivasjonen gjennom 5 års studier?

«Jeg har nok tjent på å være nysgjerrig og teste ulike jobber. Jeg har ikke vært redd for å søke jobber selv om de bare har vært korttidsengasjement. Dessuten er det viktig å ha en god studieteknikk. Jeg har lært at jeg trives med å jobbe i hyppige intervaller på 45 minutter og deretter tar 15 minutters pause. Jeg synes også det fungerer best å avtale med andre at man skal møtes på universitetet, for når du først har dratt dit, så går du ikke hjem før du har lagt inn en viss innsats. Dessuten er det sunt at leiligheten kan være et fristed», sier han.

Har du noen råd til de som ønsker å gå samme karrierevei som deg?

«Som sagt må man ikke være redd for å søke på jobber ved siden av studier. Selv om jeg ikke hadde anledning til å gå aktivt inn for å ha et tillitsverv, vil jeg anbefale andre det. Det er en unik mulighet til å komme i kontakt med spennende bedrifter og kanskje få en fot innenfor. Det er lurt å søke internship for det er som regel en god inngangsbillett til fast jobb. Hvis du går business veien blir det bare viktigere og viktigere å ha en forseggjort LinkedIn profil. Bedriftene følger med på denne plattformen. LinkedIn står i en situasjon der det er stor ubalanse mellom antall registrerte brukere og antall brukere som bruker plattformen aktivt for nettverksbygging. Derfor vil aktivitet ha en betydelig rekkevidde, som gir mulighet for å skille seg litt ut», avslutter Felix.

Hvis du er nysgjerrig på studier ved CBS eller jobb i Deloitte kan du gjerne ta kontakt med Felix via mail; felixskarlund@gmail.com