Hedvig

Hedvig har alltid interessert seg for internasjonal politikk og har lest mye bøker og fulgt med i nyhetsbildet. Hun ønsket en samfunnsfaglig retning på studiene og valgte derfor en fireårig integrert master i «International Relations» ved University Of Edinburgh. Her lærer hun om samhandling mellom nasjonalstater og aktører som for eksempel FN, EU og Multinasjonale Selskaper. Studiet omhandler temaer som krig, fred, jus, handel, sikkerhetspolitikk og internasjonal økonomi. I tillegg er Hedvig engasjert i utviklingsspørsmål. Drømmen hennes er å bli diplomat.

Etter videregående tok Hedvig et halvt år hvor hun tok opp noen fag. Deretter reiste hun fem uker til Cape Town hvor hun jobbet frivillig på en skolefritidsordning og i en barnehage samtidig som hun bodde hos en lokal familie. «Her kom jeg virkelig ut av vestkantbobla og lærte mye», sier Hedvig. Deretter dro hun til Sydney i Australia og to ex fil og ex fac. «Her traff jeg folk fra hele Norge og vi hadde en utrolig bra lærer så dette var gøy selv om vi måtte reise hjem før tiden på grunn av korona», sier Hedvig. Høsten 2020 startet hun på studier i «International Relations» ved University Of Edinburgh.

Kan du kort forklare hva studier i «International Relations (IR)» er?

«IR er studiet av stater og ikke statlige aktører som FN, EU og Multinasjonale selskaper og hvordan disse opererer i et anarkistisk system. Det finnes jo ikke en internasjonal overmyndighet så vi studerer atferdsmønstre og samhandling mellom ulike aktører på tvers av landegrenser. Studiet er bredt og omhandler temaer som krig, fred, jus, handel, sikkerhetspolitikk og internasjonal økonomi. Vi ser også på hva som er drivkreftene for å oppnå universell velstand og hvordan internasjonalt samarbeid fungerer. Så globalisering er et sentralt tema», forteller Hedvig

Kan du forklarer kort om fagene du har hatt hittil?

«Hvert år har vi seks fag hvorav tre er obligatoriske og tre er valgfrie. Det første året hadde vi introduksjon til politikk, internasjonal jus og politisk teori. Som valgfag første året hadde jeg «Africa in the contemporary world”, “Social Work” og “Religion, Violence and Peacebuilding”. Flere av disse fagene er jo I stor grad knyttet til freds- og utviklingsspørsmål som jeg er veldig interessert i» sier Hedvig. «Det andre året har jeg hatt tre obligatoriske fag som heter «International Cooperation in Europe and Beyond», Comperative Politics in a Globalized World» og «Introduction to Political Data Analysis”. Som valgfag har jeg “Understanding Gender in the Contemporary World”, “Social Anthropology” og “Empires”. Det er også spennende at vi lærer mye om ulike kulturer. Ettersom vi har så mange valgfag så kan vi virkelig skreddersy graden I henhold til våre interesseområder”, sier Hedvig.

Hva var inntakskravene på studiet

«Karakterkravet fra videregående var ca. 4,5 i snitt. Man måtte ha 5 i Internasjonal Engelsk eller 4 i Samfunnsfaglig Engelsk, men jeg vil si at man bør strekke seg for å få enda bedre karakterer i disse fagene ettersom det engelske akademiske språket er avansert. Hvis man ikke har hatt disse engelskfagene på videregående så kan man ta TOEFL test. I tillegg må man skrive et «Personal Statement» hvor man forteller hvem man er og om sin motivasjon for studiet. Dette dokumentet bør man legge ned en del arbeid i fordi det teller nesten like mye som karakterene. I tillegg må man ha et anbefalingsbrev fra en lærer. Man søker via den britiske portalen som heter «UCAS». Jeg anbefaler å ta kontakt med organisasjonen «Across The Pond», som bistår gratis i søknadsprosessen. Så det er mye papirarbeid i søknadsprosessen, men det er det verdt», sier Hedvig.

Hva gjorde at du valgte studier i International Relations?

«Jeg har alltid vært opptatt av internasjonal politikk og har lest mye bøker og fulgt med på nyhetsbildet. Økonomistudier var ikke aktuelt så jeg orienterte meg bredt i en mer samfunnsfaglig retning. Jeg må si at jeg stortrives med studiet og føler at jeg har valgt rett», sier Hedvig.

Hva gjorde at du valgte Edinburgh?

«Jeg hadde veldig lyst til å studere i Skottland så jeg orienterte meg blant ulike skoler og førhørte meg blant kjente. Jeg vil virkelig anbefale å dra på besøk til ulike skoler i søknadsprosessen, men jeg fikk ikke gjort det på grunn av korona. Edinburgh er en veldig fin by i passe størrelse med vakre bygninger. Det er mange restauranter og barer og man kan gå overalt. Det er ca. 500 norske studenter fordelt på 4 skoler så miljøet er innholdsrikt. Jeg får en viss «Harry Potter vibe» av byen», ler Hedvig.

Hva har du likte best ved studiene så langt?

«Vi studerer så mange interessante temaer. Til tross for korona og nettbasert undervisning så har professorene vært over all forventning. Alle fagene har vært interessante og har utfordret meg intellektuelt. Så lenge jeg ikke er ute i siste liten så koser jeg meg med stoffet. Dessuten er det et veldig åpent og inkluderende miljø i Edinburgh. Det er bra at det er så mange nordmenn her under korona fordi man da kan søke sammen i mindre grupper. Da jeg var ny var de andre greie med å invitere meg med på middager og aktiviteter så det er en god kultur for å ta vare på de nye», sier Hedvig.

Hva har vært utfordrende med studiene så langt?

«Det har vært utfordrende med så mye nettundervisning og det første semesteret var krevende. Det er en stor overgang fra videregående til studier og det er mye lesing. I starten var det vanskelig å vite hva man skulle prioritere og hvordan man kan studere effektivt. Korona gjorde jo også at jeg møtte få mennesker jeg kunne sparre med. Heldigvis åpnet biblioteket dette skoleåret så nå får jeg mer av den normale studiefølelsen og møter flere mennesker», sier Hedvig.

Hva er det som motiverer deg?

«For å være ærlig så motiveres jeg av konkurransen med meg selv for å få så gode karakterer som mulig. Jeg vet at jeg får det til hvis jeg jobber hardt. Jaget stimulerer meg, og jeg får virkelig godfølelsen når jeg får det til. Riktignok må vi utlendinger jobbe litt hardere enn de som har engelsk som morsmål. En ting som hjelper på presset er at resultatene fra de to første årene ikke kommer på det endelige vitnemålet, men man må minst ha C snitt for å komme inn på tredje året. Så de første årene får man prøve seg innenfor trygge rammer», sier Hedvig.

Hvordan strukturerer du dagene dine?

«Strukturen kan jo bli litt utfordrende når man har nettbasert undervisning og kan styre dagene helt selv. Man må ha beinhard disiplin. I høst kom jeg inn i god rytme hvor jeg stod opp tidlig og trente en time før jeg begynte med skolearbeid. Jeg liker å trene på morgenen og kan heller lese utover kvelden. Jeg sitter mest på biblioteket hvor jeg treffer kjente som jeg kan ta kaffe og lunsj med. Til tross for mye lesing så rekker jeg også å være med på mye sosialt», sier Hedvig.

Hvordan er studentmiljøet i Edinburgh?

«Miljøet er veldig bra, og det er som sagt 500 nordmenn her. Det gjør at man virkelig må ta et aktivt valg om man vil ha internasjonale venner i tillegg til de norske. Det at det er så mange nordmenn gjør at man kan variere litt hvem man er sammen med og det er en fordel. ANSA og NORSA er veldig flinke til å arrangere aktiviteter som bowling, karaoke, fester etc. Dessuten er det idrettslag med et bredt tilbud og ulike «Socities» man kan melde seg inn i» sier Hedvig.

Har du hatt noen jobber siden du begynte på studier?

«Studiesemestrene er relativt korte og intensive så jeg har ikke tid til å jobbe ved siden av. De siste somrene har jeg jobbet som leder på Oksnøen sommerleir. Til sommeren håper jeg på å få et internship så jeg er i prosess med å søke nå», sier Hedvig.

Hva er drømmejobben når du er ferdig med studiene?

«Drømmen min er å bli diplomat og det har jeg villet i mange år. Det gjør at jeg må søke på aspirantkurset i UD hvor det er veldig mange søkere om få plasser. Hvis man kommer igjennom nåløyet så tar man et treårig aspirantkurs før man blir stasjonert i UD eller på en ambassade eller konsulat i utlandet. Man må man jobbe seg opp i systemet for å bli diplomat», sier Hedvig.

Har du noen råd til de som vil studere «International Relations?

«Les, les les. Les internasjonale bøker og følg med på nyheter. Det er et bredt studie så du kan skreddersy graden slik du vil. Det er mange muligheter og hvis du er interessert så gå for det, men du må være forberedt på å lese mye», avslutter Hedvig.