Magnus

Våren 2018 startet Magnus på en femårs integrert master i jus ved Universitet i Oslo (UIO). Han drømmer om å bli advokat og liker svært godt å jobbe med juridisk metode. Han mener at nøkkelen til å trives på jusen er å engasjere seg i en forening slik at man møter andre og ikke bare sitter på lesesalen. Likevel har ikke veien igjennom studier i koronaperioden bare vært enkel.

Magnus gikk IB-linje på videregående og fikk øynene opp for jus da han skrev særoppgave om etterkrigsoppgjøret i Norge. Han fant en bok av jusprofessor Johs Andenæs om oppgjørets strafferettslige side som fenget. I oppgaven skrev Magnus om hvordan folk ble straffet og hvorfor de ble straffet. Dette syntes han var veldig spennende. Magnus pratet også med noen advokater som kjente ham godt og som mente at han ville passe til å studere jus. «Du må være en viss type person for å trives med jus. Du må være glad i å diskutere og å tilegne deg ny kunnskap. Det er hardt, men gøy og spennende», sier Magnus

Kan du kort forklare om fagene du har hatt til nå og hva du eventuelt skal spesialisere deg i?

«De første to årene har man fellesfag som for eksempel privatrett og strafferett. Det tredje året kan man ta valgfag og jeg valgte EU rett. Jeg er veldig interessert i internasjonal jus. Nå på fjerde året har jeg fag som rettsfilosofi og juridisk metode. Det femte året skriver man en masteroppgave på 30 eller 60 studiepoeng. I løpet av hele studiet har man som regel 1-3 eksamener hvert semester. På starten av hvert semester er det forelesninger og kurs og man kan få hjelp av kursleder med faget. Nesten ingen forelesninger er obligatoriske. De siste månedene før eksamen er det ikke forelesninger og bare lesing», forteller Magnus. «Når du studerer jus, blir du egentlig en generalist. Spesialisering skjer virkelig først når du går ut i jobb som fullmektig og de type saker du får blir avgjørende. For å bli advokat må du gå et advokatkurs, ha minst to år som fullmektig og ha minst tre saker i retten», sier han.

Hva var inntakskravene da på jusstudier da du startet?

«Man må ha generell studiekompetanse og et visst karaktersnitt. Da jeg startet på jusen våren 2018 måtte man ha ca. 51 studiepoeng, men poengkravet er høyere nå», forteller Magnus. I følge UIO sine nettsider så var poengkravet i 2021 for førstegangsvitnemål 56,5(høst) og 54,8(vår). For søkere i ordinær kvote var poengkravet 63,5(høst) og 62,0(vår)

Hva har du likt best med studiene så langt?

«Jeg er heldig fordi jeg liker juridisk metode og jeg koser med studiene selv om jeg leser mye. Samtidig har det sosiale miljøet på jusen vært viktig for meg. Jeg har funnet min gjeng ved å engasjere meg i Juristforeningen. Det er mange forskjellige foreninger på universitetet så det finnes noe for alle. Det er viktig å være med på sosiale arrangementer i et faglig tungt miljø slik at man ikke bare sitter på lesesalen», sier Magnus

Hva har vært utfordrende med studiene så langt?

«Det er et sterkt karakterjag på jusen. Alle som kommer inn på studiet har vært blant de beste i klassen på videregående. Alle får ikke de karakterene de vil ha. Selv om den formelle normalfordelingskurven i karaktersettingen er avskaffet på jusen så får ikke alle A eller B. Dette gjør at man kan bli skuffet og det kan være vanskelig å erkjenne at det iblant kan bli for mye press», sier Magnus. «I tillegg har koronasituasjonen vært utfordrende for meg og jeg måtte ta permisjon fra studiet høsten 2020. Det var tøft å innrømme overfor meg selv at jeg måtte ta en pause og det var tøft å komme tilbake på studiet mens det fortsatt var strenge restriksjoner. Jeg mener det er viktig å anerkjenne at det er lov å feile», sier han.

Hva er det som motiverer deg?

«Som sagt liker jeg å jobbe med juridisk metode og jeg føler at jeg har funnet min greie i livet. Jeg har ikke blitt presset av foreldre eller andre til å velge jus så jeg er her fordi jeg selv vil», sier Magnus.

Hvordan strukturerer du dagene dine?

«Under normale omstendigheter liker jeg å sitte på fakultetets lesesal og jeg prøver å være dere hele dagen frem til middagstid. På grunn av korona og smittefrykt sitter jeg nå mest hjemme. Da står jeg opp litt som jeg vil og jobber til jeg blir sliten. Arbeidsdagene i mørketiden på høsten og vinteren blir noe kortere ettersom jeg fortere blir sliten», sier Magnus.

Hvordan er studentmiljøet i Oslo?

«Som tidligere nevnt betyr studentmiljøet mye for meg. Riktignok kan man kanskje føle at det er hard konkurranse på jusen og at noen har litt spisse albuer slik at man kan føle seg utenfor. Man må legge en liten innsats for å komme inn i miljøet via en studentforening. Foreningene på jusen arrangerer mange morsomme fester. Dessuten har vi Frokostkjelleren, som er en bar som drives av studentene. Her er det bra priser for medlemmer, forteller Magnus.

Hva har vært din rolle i Juristforeningen?

«Jeg har vært aktiv i Juristforeningen siden starten av studiene. Jeg syntes det var gøy med Fadderuken og jeg ble med på Juridiske Vinterleker. Derfor meldte jeg meg tidlig til ulike verv. Jeg har blant annet vært PR og sponssjef samt økonomisjef for Juridiske Vinterleker. Jeg har også vært internasjonal sekretær i Juristforeninger og samarbeidet med juridiske studentforeninger i andre land. I år har jeg vært ballsjef og vi fikk heldigvis avholdt ball med ca. 300 jusstudenter i oktober», forteller Magnus.

Har du hatt noen jobber etter at du startet på studiene?

«I januar 2020 fikk jeg et 6 måneders internship i Kreftforeningen hvor jeg jobbet med rettshjelp for kreftpasienter. Dette var veldig hyggelig, lærerikt og meningsfullt. Dessverre gjorde nedstengingen av samfunnet at jeg i mars 2020 måtte fratre stillingen. Det var veldig trist siden jeg akkurat hadde kommet så godt i gang med riktige saker», forteller Magnus.

Hva er drømmejobben din når du er ferdig utdannet?

«Som nyutdannet vil jeg jobbe som fullmektig noen år slik at jeg kan bli advokat. Om 10 år ønsker jeg å jobbe i det offentlige fordi arbeidstiden og rammene der passer for meg. Jeg vil ha tid til familie og ikke gifte meg med jobben. For eksempel kan jeg tenke meg å jobbe med juridiske saker i et departement og da særlig forsvarsdepartementet eller utenriksdepartementet. Jeg kan også tenke meg å jobbe som saksutreder i en kommune. Da kan jeg bruke juridisk metode og skrive vedtak», forteller Magnus.

Har du noen råd til de som har lyst til å studere jus?

«Husk at det finnes et liv utenfor lesesalen. Man må engasjere seg i en forening slik at man sosialiserer med andre studenter. Det hjelper ikke å ha gode karakterer hvis du ikke kan samarbeide med andre mennesker», avslutter Magnus.