Rebecca

Maria går siste året av en treårig bachelor i Journalistikk i Volda. Hun trives med kombinasjon av skoleundervisning og flere lange praksisperioder. All praksiserfaring innenfor trygge rammer gjør at Maria føler seg godt rustet for journalistyrket. Ettersom Volda er en relativt liten by og studentene utgjør en stor andel av befolkningen så blir det et åpent og inkluderende miljø.

Maria var russ i 2016 og prøvde seg først på en bachelor i markedsføring, som hun ikke trivdes med og sluttet etter fire måneder. Deretter jobbet hun som servicemedarbeider i en kiosk på Gardermoen før hun gikk halvannet år på en bachelor i osteopati, som heller ikke var noe for henne. Høsten 2019 startet hun på journalistutdanningen i Volda og har spesialisert seg i nettjournalistikk. «Dette er den eneste bacheloren jeg kommer til å fullføre», ler Maria.

Kan du kort forklare om fagene du har hatt i løpet av journaliststudiene?

«Vi har naturligvis hatt mye journalistikkfag, noe samfunnsfag og politikk, medievitenskap og litt jus. Jeg har også jobbet mye med publiseringsverktøy for nettavis. I løpet av de tre årene på bachelor har vi hatt tre perioder med seksukers praksis på skolen. Skolen driver nettavisen Nærnett, TV-”kanalen” Nærsynet og Radio Volda hvor faglærerne fungerer som redaktør for hver sin publiserings plattform. Her får elevene prøve seg på journalistyrket innenfor trygge rammer og god veiledning», forteller Maria. Det siste semesteret i vår 2022 skal Maria ha 10-ukers praksis i Østlandets Blad med base i Ski. Bacheloroppgaven skrev hun på høsten det tredje studieåret, som handlet om medienes bruk av kilder i sårbare situasjoner. Da tok hun utgangspunkt i skredulykken i Gjerdrum julen 2020.

Hva var inntakskravene da du startet på studiene høsten 2019?

«Da jeg startet på linjen Avis og Nettjournalistikk høsten 2019 var karaktersnitts kravet på ca. 4,5. Det var ingen opptaksprøve så det var kun generell studiekompetanse fra videregående skole som gjaldt», forteller Maria.

Hva gjorde at du valgte journalist utdanning i Volda?

«Jeg gikk medier og kommunikasjon på yrkesfaglig linje og hadde hørt mye positivt om høgskolen i Volda da jeg gikk på videregående. Dessuten har jeg alltid vært glad i å skrive og jeg liker å møte ulike mennesker. Jeg er nysgjerrig av natur og jeg liker å utforske og gjøre research», sier Maria.

Hva har du likt best med studiene så langt?

«Jeg har likt at vi har fått så mye praksis. Det at vi har fått prøve og feile som journalister innenfor trygge rammer gjør oss tøffere. Dessuten er det mange dyktige og inspirerende forelesere. Alle lærerne er åpne og tilgjengelig så du kan gjerne ta kontakt med dem på en fridag hvis du trenger hjelp», sier Maria.

Hva har vært utfordrende med studiene så langt?

«Jeg har aldri vært noe skolelys og jeg kan bli rastløs og ukonsentrert i tradisjonell klasseromsundervisning. Når man studerer, har man i stor grad ansvar for egen læring og det kan være utfordrende. Dessuten har jeg en tendens til å utsette ting helt til de må gjøres. Heldigvis er det en overkommelig mengde undervisning og man kan få god hjelp av lærerne», sier Maria.

Hva er det som motiverer deg?

«Jeg møter mye spennende folk når jeg er ute på oppdrag. Det er gøy å høre ulike historier og deretter prøve å skrive så andre forstår innholdet. Jeg opplever det som veldig givende», sier Maria.

Hvordan strukturerer du dagene dine?

«Vanligvis har vi ca. 2-3 timer undervisning per dag. I tillegg sitter vi ofte på biblioteket og leser og jobber i grupper. Jeg forsøker å gjøre noe annet enn skole tidlig på dagen. Jeg har alltid drevet med hest så jeg forsøker å ta meg en tur i stallen om morgenen. Det er viktig for meg å få pauser fra studiene og skape litt variasjon i hverdagen, om det så bare er en kjøretur til Ørsta», sier Maria.

Hvordan er studentmiljøet i Volda?

«Ettersom Volda er en relativt liten by og studentene utgjør en stor andel av befolkningen så er det et veldig åpent og nært miljø hvor vi blir sammensveiset. Det er veldig hyggelig her og lett å snakke med folk. Det er gangavstand til alt og vi kommer tett innpå hverandre. Det er flere ulike foreninger tilknyttet skolen. Volda student idrettslag tilbyr fotball, håndball etc. En gruppe som heter Natura organiserer turer i skog og fjell for alle som har lyst. Vi har også en internasjonal forening ettersom det er en del utvekslingsstudenter studenter i Volda. Skolen har også en studentbar som mange velger å jobbe frivillig ved. Selv har jeg sittet i styret i Volda Rideklubb så jeg har på en måte engasjert meg mer i nærmiljøet. Hestemiljøet og rideklubben er varme og imøtekommende, og vil være noe jeg kommer til å savne når jeg flytter herfra», sier Maria.

Har du hatt noen jobber etter at du startet på studiene?

Sommeren 2021 fikk jeg jobb i Østlandets Blad hvor jeg jobbet i nettredaksjonen. I høst har jeg jobbet litt som vikar for Østlandets Blad og litt frilans for lokalavisen Møre i Volda. Her har jeg også jobbet med nettjournalistikk, men har også fått noen artikler på trykk i papiravisene i avisa Møre. Når man jobber redaksjonelt i Volda er det et ønske om at man kan skrive på nynorsk. Faktisk er det mange aviser som foretrekker at man kan skrive på både bokmål og nynorsk», forteller Maria.

Hva er drømmejobben din når du er ferdig med studiene?

«På sikt drømmer jeg om å jobbe i Aftenposten og da gjerne med gravejournalistikk for A-magasinet. Jeg kan også tenke meg å jobbe med løpende nyheter i avisen. Det er nok mest realistisk at jeg starter i en lokalavis og at jeg kan jobbe meg oppover. I en lokalavis kan jeg tenke meg å jobbe som «Frontsjef», som innebærer at man har ansvar for all publisering. I tillegg styrer man hvem som skal ut på ulike oppdrag for å rapportere», sier Maria. «Mange av studentene i Volda begynner å jobbe i NRK eller TV2 ettersom disse mediebedriftene har praksisavtale med høgskolen i Volda. Disse mediene har også lokalredaksjoner spredt over hele Norge», forteller Maria.

Har du noen råd til de som ønsker å studere journalistikk?

«Du trenger ikke å være veldig utadvendt eller selvsikker for å jobbe som journalist. Det viktigste er at du er nysgjerrig og interessert i mennesker. Du bør ha en viss interesse for hva som skjer i samfunnet, men det er så mange ulike områder man kan jobbe med. Og så må du jo være glad i å formidle. Så ikke vær redd for å begi deg inn på dette studiet fordi du blir veldig godt rustet underveis. Sist, men ikke minst må du ta med regntøy når du flytter til Volda for det er mye vær», avslutter Maria.