Mikkel

Mikkel hadde utfordringer med å tilpasse seg skolesystemet da han var yngre og falt gradvis utenfor, men han fikk tidlig interessen for foto og film og likte å utfolde seg kreativt. Han brukte noen år på å ta opp fag, jobbe og reise før han bestemte seg for å studere film. Filmstudiet gir ham i fremtiden mulighet til å jobbe som freelancefotograf samtidig som han kan være fri til å dyrke sin sterke interesse for å reise.

Etter at Mikkel var russ i 2017 jobbet han først et år som intern hos kommunikasjonshuset Dinamo. Her fikk han ta bilder, filme og jobbet litt med animasjon. Daglig leder plukket ut Mikkel til jobben etter å ha sett en russevideo han hadde laget. Ettersom Mikkel manglet fullstendig vitnemål fra videregående så tok han opp fem fag samtidig som han jobbet hos Dinamo. Deretter reiste han i Afrika og Asia i et par år og tok mange stillbilder for å formidle alle de sterke inntrykkene han fikk. Korona utbruddet i 2020 gjorde at han måtte flytte hjem. Drømmen var å reise mer, men pandemien gjorde at han måtte endre planene og han søkte seg i siste liten inn på en privat filmskole i Oslo. Her trivdes han ikke og sluttet etter et semester. Våren 2021 bestemte han seg for å søke seg inn på Den Norske Filmskole (DNF) på Lillehammer og fikk plass samme høst. Nå er han godt i gang med spennende studier.

Kan du forklare litt kort hvordan studiene har vært til nå?

«Jeg tar en treårig bachelor i «Fine Arts» med fordypning i foto. Skolen har opptak annethvert år og tar inn 6 elever på hver av de syv linjene; Fotograf, regissør, produsent, klipp, lyd og manus, dvs. alle funksjoner som jobber sammen som et team i en filmproduksjon. Skolen er statlig og er dermed gratis. Da jeg startet høsten 2021 hadde vi først mye fellesundervisning med mange kompetente og erfarne gjesteforelesere fra bransjen samtidig som vi lagde flere ulike former for enkel lavterskel film. Vi har lært oss å bruke alt fra gamle analoge kameraer til moderne digital teknologi. Målet med første semester er at alle skal få en felles forståelse for hvordan man kan produsere film. Vi har også hatt fag som filmvitenskap og filmhistorie og vi har sett og analysert mye film. I vår skal vi inn i første virkelige fellesøvelse hvor vi skal jobbe i en tverrfaglig gruppe med alle fagfunksjonene. Vi holder på med en film nå og vi er en av de få skolene i verden som fortsatt får skyte analogt. Dette er ressurskrevende, og vi er heldige ettersom skolen har alt det nødvendige utstyret og penger til å finansiere prosjektene våre», forteller Mikkel.

Hva gjorde at du valgte å studere film ved DNF?

«Som sagt ble jeg interessert i foto og film da jeg var relativt ung og jeg kjøpte meg tidlig et bra kamera. Jeg har tatt mye bilder og da særlig på mine mange reiser i Asia og Afrika. Dessuten har jeg alltid synes at film er et spennende medium. Det var heller ingen tvil om at jeg måtte gjøre noe kreativt. Det vanlige skolesystemet var ikke noe for meg og jeg falt gradvis utenfor allerede på ungdomsskolen. Jeg er faktisk litt glad for at det gikk som det gikk for det har brakt meg inn i den retningen jeg går nå. Periodevis har jeg vært helt hekta på tegning, maling, foto, film og animering. Etter at jeg gikk på en relativt dyr privat filmskole i Oslo hvor jeg ikke trivdes så ønsket jeg å søke meg inn på en skole med et høyere faglig nivå. DNF er en anerkjent skole og jeg visste at her ville jeg møte dyktige og motiverte medelever», forteller Mikkel.

Hva var inntakskravene på DNF?

«Man måtte ha vitnemål og generell studiekompetanse. I tillegg var det tre runder med opptak. I første runde måtte jeg sende inn en selvbiografi i tekstform samt 10 stilbilder og en video jeg hadde laget. I andre runde var det et intervju og jeg måtte levere et selvportrett i videoformat uten lyd og fortelle en historie med bilder. I tredje runde ble vi satt på grupper med 3 søkere og vi skulle sammen lage en film via Zoom. Deretter måtte vi presentere prosjektet før vi hadde et avsluttende intervju. Som sagt tar skolen bare opp 6 elever på hver linje annet hvert år så jeg er svært glad for at jeg kom inn», sier Mikkel.

Hva har du likt best med studiene så langt?

«Det at man har kommet igjennom nåløyet på skolen gjør at man får jobbe med mange dyktige og kreative folk. Dessuten har skolen veldig gode ressurser i form av utstyr og penger til å jobbe med spennende prosjekter. Skolen har en evne til å simulere den virkelige filmbransjen. Dessuten har vi dyktige lærere og det kommer stadig erfarne gjesteforelesere med fersk praksis fra bransjen så alt vi lærer føles relevant», sier Mikkel.

Hva har vært utfordrende med studiene så langt?

«Studiet er veldig intenst og er til tider mer enn et heltidsstudie, men man blir vant til det. Denne uken skal jeg for eksempel ha nattopptak flere dager på rad så det blir ikke tid til så mye annet enn skole, men vi har som regel fri i helgene. For meg som fortsatt har et sterkt ønske om å reise mye rundt i verden så føles Lillehammer iblant litt lite, men jeg vet at jeg som fotograf kan jeg i fremtiden jobbe freelance og kombinere reising med jobb», sier Mikkel.

Hva er det som motiverer deg?

«Jeg er motivert til å utvikle meg til en kreativ filmskaper. Livsstilen som filmfotograf appellerer til meg. Jeg vil lage film fordi film og kunst generelt har inspirert meg mye. Derfor ønsker jeg å lage produkter som påvirker og inspirerer mennesker. Målet er å dyrke nye tanker hos folk», sier Mikkel.

Hvordan er studentmiljøet på Lillehammer?

«DNF er en del av Høyskolen på Lillehammer, som har et bredt tilbud av aktiviteter. Jeg er med i en friluftsgruppe hvor vi drar og klatrer på ulike steder. Ellers må jeg innrømme at vi på DNF er litt i vår egne lille boble og det er ikke så mye tid til å være med på alt av tilbud til studentene. Jeg reiser også mye rundt i helgene fordi jeg trenger litt miljøforandring», sier Mikkel.

Har du hatt noen jobber etter at du startet på studiet?

«Jeg har jobbet litt freelance og lagd noen reklamefilmer i helgene. Dessverre har jeg måttet takke nei til flere prosjekter i hverdagen fordi jeg ikke har hatt tid», sier Mikkel.

Hva er drømmejobben din når du er ferdig utdannet?

«For meg er det målet om en viss livsstil som er viktig og jeg tror ikke jeg har lyst til å ha fast jobb. Målet er å bli såpass anerkjent at jeg får jobbe med de prosjektene jeg brenner for. Da er det viktig å ha et godt nettverk med dyktige folk som jobber med prosjekter man liker. Jeg går nok mer i den kunstneriske retning og da særlig fiksjon fremfor den kommersielle veien med produksjon av reklamefilm. Drømmen er å kunne reise og oppleve mye», sier Mikkel.

Har du noen råd til de som har lyst til å studere film?

«Jeg forelsket meg tidlig i å ta stilbilder og den magiske følelsen av å ha fanget et vakkert øyeblikk eller en meningsfull historie. Så mitt råd er å plukke opp kameraet og prøv å fange opp det du brenner for! Du må virkelig legge sjelen din i arbeidet og man drives jo av ulike ting så du må finne din indre motivasjon. Det er viktig å skape mye og finne motivasjon i det hverdagslige. Så hvis du mangler motivasjon så forsøk å gå i en annen retning. Våg å være litt dynamisk og vågal. Gå utenom, ikke la deg presse av forventningene rundt deg når du skal velge studie. Lytt til deg selv og hva som gir deg livsgnisten. Man må smi sin egen lykke her i livet, så våg å prøve og feile, det er langt bedre enn å ikke prøve i det hele tatt», avslutter Mikkel.