Mille
Høsten 2018 startet Mille på en bachelor i Interiør Design ved Middlesex University i London. Deretter gikk hun høsten 2021 i gang med en master i «Interior And Spacial Design» ved University Of Arts i London. Lidenskap for interiør og design, mye kreativt arbeid og veldig profesjonelle lærere gjør at Mille stortrives med studiene.
Kan du kort forklare studieforløpet ditt til nå etter videregående?
«Jeg startet rett på bachelor studiet etter videregående. På bachelor hadde vi ikke rene fag, men vi jobbet med løpende prosjekter hvor vi måtte bake inn teori og historie fra liknende prosjekter. Skolen satte søkelys på at vi skulle prøve ut teori i praksis. Vi jobbet med ulike case oppgaver og noen ganger kom designbyråer eller andre eksterne bedrifter som ønsket forslag til problemløsning fra oss. Så jeg vil si at det var en veldig praktisk orientert bachelor», sier Mille. «Masteren er mer konsept- og undersøkelsesbasert. Her er det søkelys på å utvikle gode ideer, som ikke alltid må være så realistiske. Tanken er at vi skal bruke teori til å undersøke hva kunden vil. Da jeg ble intervjuet i forbindelse med opptak til master så ble jeg spurt om hva jeg var interessert i å undersøke i løpet av masteren. Jeg er veldig interessert i gjenbruk av kultur historiske bygninger, og disse bygningenes fysiske og emosjonelle påvirkningskraft på sine besøkende. «Master oppgaven min fokuserer på gjenbruk av bygninger som ikke lenger vil være i bruk om 10-20 år, og disse bygningenes påvirkningskraft på sine besøkende», forteller Mille. Når hun er ferdig med master så får hun tittelen Interiørarkitekt.
Hva gjorde at du valgte interiør arkitektur?
«Jeg har lenge vært interessert i interiør og design. Da jeg var yngre så elsket jeg å ommøblere og dekorere rommet mitt. Familien min fanget opp denne interessen og oppmuntret meg til å dyrke lidenskapen min. Jeg fikk noen små innredningsprosjekter hjemme. Foreldrene mine oppmuntret meg til å studere noe jeg syntes var gøy og spennende. Jeg rådførte meg også med andre og de fleste rådførte meg til jeg burde velge det som virkelig interesserer meg for», forteller Mille.
Hva gjorde at du valgte London?
«London er en stor by som byr på mye kreativitet og inspirasjon. Som en større by, tilbys det også et bredere utvalg av utdannelser og spesialiseringer noe som jeg syntes var spennende», sier Mille.
Hva var opptakskravene til bachelor og master?
«Til bachelor måtte jeg ta en engelsk test (IELTS) der kravet var 6,5 poeng i gjennomsnittlig score og 5.5 poeng innenfor noen av kategoriene. Jeg måtte også skrive et «Personal Statement» på ca. 750-1000 ord hvor jeg skulle forklare hvem jeg var hvorfor jeg ønsket å studere interiørdesign. I tillegg måtte jeg ha et anbefalingsbrev fra en lærer og levere en portefølje med kreative arbeider. I porteføljen hadde jeg med tegninger og foto av de ulike interiør prosjektene jeg har gjort. Dessuten hadde jeg med noen foto av skulpturer jeg har laget samt noen håndtegninger, fotografi og malerier. Det var viktig å forklare hvordan man tenker i ulike arbeidsprosesser», forteller Mille. «På Master var det et karakterkrav på 2:1 som vil si et norsk B snitt eller bedre. Her var det strengere krav til hva porteføljen skulle inneholde. I porteføljen brukte jeg mange av prosjektene jeg hadde jobbet med i løpet av bachelor studien samt de ulike freelance prosjektene jeg har gjort på fritiden. I tillegg måtte jeg skrive et «Personal Statement» på ca. 1000 ord samt at jeg måtte ha anbefalingsbrev fra to personer, enten lærere eller arbeidsgivere. Videre måtte jeg lage en video hvor oppgaven var at man skulle beskrive utsikten fra vinduet sitt og hvordan den endrer seg innen et gitt tidsrom. Jeg hadde også et intervju på ca. 30 minutter hvor jeg ble spurt om de ulike prosjektene i porteføljen min og hva jeg ville utforske. På master er det også krav om engelsk test som IELTS eller tilsvarende, dersom du ikke har en tidligere engelsk-talende utdannelse. Så må man jo også ha en bachelorgrad for å komme inn, men den måtte ikke nødvendigvis være i interiørdesign», forteller Mille.
Hva har du likt best med studiene så langt?
«Det mest positive er at lærerne er profesjonelle interiørarkitekter som jobber med egne prosjekter ved siden av å undervise. De er veldig i nåtiden og har gitt mye til den spesielle studieopplevelsen jeg har hatt», sier Mille.
Hva har vært utfordrende med studiene så langt?
«Det er et veldig tidkrevende studie. Mye skal produseres, som for eksempel plantegninger og 3d modeller som skal visualisere ideene dine. Heldigvis går arbeidet litt fortere når man får mer erfaring», sier Mille.
Hva er det som motiverer deg?
«Jeg synes det jeg studerer er utrolig gøy. Som sagt har jeg veldig dyktige og engasjerte lærere. De oppmuntrer oss til å utvikle innovative løsninger og støtter oss i arbeidet med nye ideer. Det er veldig inspirerende og morsomt», sier Mille.
Hvordan strukturerer du dagene dine?
«På både bachelor og master så jobber lærerne med egne prosjekter ved siden av å undervise. Derfor er det bare skole tre dager i uken med foredrag, gruppetimer og veiledning. De to øvrige dagene er dedikerte til selvstudier. Da sitter jeg for det meste hjemme eller på biblioteket. Stort sett jobber man med individuelle oppgaver og jeg hadde bare et gruppeprosjekt i løpet av bachelor studiene», forteller Mille. «På master har studentene veldig forskjellig bakgrunn, ulike tilnærminger og egne ønsker om hva de vil undersøke. Derfor jobber man bare individuelt. Før innleveringer er det ofte mye arbeid, men jeg jobber gjerne 8 timer daglig med skolearbeidet i ukedagene, noen ganger også i helgene», sier Mille.
Hvordan er studentmiljøet i London?
«Miljøet er bra! Skolene er store og flinke til å stelle i stand arrangementer. Dessuten er det mange norske studenter i London. Jeg er medlem i ANSA hvor jeg har fått noen norske venner. ANSA organiserer blant annet fester, middager og juleball. London er et fint sted å studere», sier Mille.
Har du engasjert deg i noe frivillig arbeid eller i noen studentforening?
«På bachelor var jeg ANSAs kontaktperson for Middlesex University. Nå er jeg i elevrådet på det masterprogrammet jeg går på (Material and Spacial Design). Her diskuterer vi mye forskjellig, som for eksempel hvordan skolen kan jobbe med både online og fysiske studier i fremtiden. Vi diskuterer også hvordan studentene kan få en bedre studieopplevelse.», forteller Mille.
Har du hatt noen jobber siden du startet på studiene?
«Jeg har jobbet med nettbutikken til skjønnhetssalongen Fri Ren Pleie, som en deltidsjobb ved siden av studiene. I tillegg har jeg hatt noen freelance prosjekter for venner og kjente i Norge hvor jeg blant annet har tegnet noen bad og en stueløsning. Det er veldig positivt hvis man har noe praktisk erfaring når man søker på master», sier Mille.
Hva er drømmejobben din når du er ferdig med master?
«Jeg har lyst til å jobbe med kommersielle prosjekter som butikker eller annen næringsvirksomhet samt med museer.», sier Mille
Har du noen råd til de som vurderer å studere interiør arkitektur?
«Man må tørre å satse på noe man synes er morsomt. Forbered deg til mye arbeid, men det er gøy. Når du skal søke så råder jeg deg til å lage en portefølje med et bredt spekter av arbeider og som virkelig viser hvem du er. Prøv å skille deg litt ut i mengden! Studier i England kan kanskje virke litt overveldende og da særlig nå som landet har gått ut av EU. Man må søke visum og gå igjennom en omfattende søknadsprosess, men det er verdt det», avslutter Mille.