Peter

Peter jobbet med apputvikling i eget selskap i to og et halvt år og innså underveis at han trengte mer datakompetanse for å ikke bli for avhengig av eksterne teknologileverandører. Derfor ble han motivert til å starte på en dobbel bachelor i Datavitenskap og Miljøøkonomi ved University of Berkeley i California. I Berkeley er det et florerende og mangfoldig studentmiljø. For å finansiere studiene har Peter mottatt stipend fra det norske selskapet Evoy, som produserer elektriske båtmotorer. Til sommeren 2022 har han fått internship i Oljefondet.

På videregående startet Peter et selskap sammen med en god venn hvor de utviklet en digital kompetanseutvekslingsplattform. Tanken var at man via en app registrerer hvilken kompetanse man ønsker og hvilken kompetanse man kan lære vekk. Appen skulle matche opp hvilke profiler som kunne dele kompetanse med hverandre og hadde som mål å bidra til global brobygging. Selskapet fikk økonomisk støtte fra en lokal akselerator i hjembyen Florø samt en investor i Tel Aviv. Etter et lenger opphold i Tel Aviv innså guttene at de trengte mer IT kompetanse ettersom de var blitt for avhengige av eksterne teknologileverandører. Dette motiverte Peter til å utdanne seg innenfor datavitenskap. Motivasjonen til å studere miljøøkonomi fikk han fra et opphold på Grønland i 2010. Da tilbudet om studieplass ved Berkeley kom i mars 2020 så stod Peter overfor en stor utfordring: Hvordan skulle han finansiere dette? Lån og stipend fra Lånekassen dekker alle utgifter forbundet med skolepenger, men leve- og bokostnader i the Bay Area er langt over et vanlig studentbudsjett. Da skrev Peter flere leserinnlegg i både Si; D i Aftenposten og i lokalaviser om hvordan det norske studiefinansieringssystemet ikke alltid strekker til. Da tok Leif A. Stavøstrand, gründeren bak Evoy, som produserer verdens kraftigste elektriske båtmotorer, kontakt. De var villige til å støtte Peter på ferden, med intensjoner om at han jobber med dem etter studiene.

Kan du forklare kort om det faglige innholdet i bachelor graden du tar?

«Jeg tar en dobbelt bachelor (dual degree) i datavitenskap (B.A Data Science) og miljøøkonomi (B.Sc Environmental Economics & Policy). Dette innebærer blant annet at jeg har mange matematikkfag og tunge datafag som programmering, big data og AI. I tillegg har jeg ulike kvantitative økonomifag knyttet til miljø og bærekraft. I høst har jeg dessuten hatt økonomisk historie og et litterært skrivefag. Strukturen på utdanningen er at man har visse obligatoriske grunnfag som for eksempel matte, datastruktur, statistikk etc. i ca. halvannet år. Deretter kan man velge 8 breddefag og videre må man igjen spesialisere seg med fem fag per bachelor. Jeg har ikke helt bestemt meg helt hva jeg skal spesialisere meg i, men vet at jeg kommer til å finne inspirasjon til dette i et kommende forsknings- og studieopphold i Patagonia til høsten. Der vil jeg kunne komme nærmere på de sårbare økosystemene jeg ønsker å bruke ferdighetene jeg tilegner meg på Berkeley til å beskytte. Noe jeg liker veldig godt med Berkeley er at elevene får være med å drive fagene sammen med professorene. Jeg har fått være med å skrive digitale lærebokkapitler, forberede undervisning og jeg har vært så heldig å få muligheten til å holde en forelesning for andre studenter om «introduksjon til datavitenskap innen miljøøkonomi», forteller Peter.

Hva gjorde at du valgte å studere ved Berkeley i California?

«Gjennom oppveksten min hadde jeg ved flere anledninger hørt om skolen og visste at den var anerkjent for klima- og menneskerettighetsengasjementer. I tillegg visste jeg at mange nordmenn har vært der på utveksling. Opprinnelig søkte jeg for det meste skoler på østkysten av USA, men da jeg møtte et utrolig hyggelig ektepar i Tel Aviv, som begge hadde gått på Berkeley, ble jeg virkelig interessert i skolen. Det var fascinerende hvor spennende internasjonale karrierer og liv dette paret hadde hatt så de inspirerte meg virkelig til å søke», sier Peter. Samme kveld skrev Peter søknaden.

Hva var inntakskravene på Berkeley?

«Skolen hadde ikke klart definerte krav til fag eller karakterer fra videregående skole, men det var viktig at man kunne vise til faglig bredde samt ønske om å utfordre seg selv. Jeg hadde hatt realfag som R-matte, kjemi og fysikk, men også sosialantropologi og var veldig glad i norsk fagene. Berkeley har nå gått bort fra standardiserte tester som SAT. Nå må man, som før, søke med et antall essays som man bør legge mye arbeid i, pluss karakterer. Jeg syntes det var veldig morsomt å skrive disse essayene fordi man da reflekterer en del over livet og hvem man er. En bonus ved Berkeley, er at de ønsker å bli mer rettferdige i søknadsprosessen. Derfor trenger man ikke anbefalingsbrev og jeg hadde ingen intervjuer», forteller Peter.

Hva har du gjort ved siden av studiene så langt?

«Jeg løper og er med i flere ulike foreninger, som for eksempel gruppe studenter opptatt av miljøspørsmål. Jeg er også med i Berkeleys turlag. Samtidig har jeg stor glede av å bo i det historiske «Thorsen House»- det er meget sosialt. Dessuten har jeg sammen med to professorer vært med å lage en ny klasse som heter «DATA 88 Environmental Data Analysis». For denne klassen har jeg laget fire forelesninger og fire digitale lærebokkapitler. Det har vært et utrolig spennende prosjekt å ta del i. Sommeren 2021 tok jeg et nettbasert kurs i mandarin ved Peking University, som innebar 1-2 timer med forelesninger og oppgaver hver dag. Samtidig hadde jeg sommerjobb i Evoy hvor jeg hjalp teamet å forberede deres «Series A», vår første investeringsrunde», forteller Peter.

Hva har du likt best med studiene så langt?

«Jeg liker veldig godt kombinasjonen med at jeg både får utfordre og utfolde meg faglig. Studiet er krevende akademisk, og jeg må jobbe hardt samtidig som jeg stadig får en voksende nysgjerrighet for de ulike faglige temaer vi berører. Det er givende å jobbe «hands-on» med problemer som virkelig trenger en løsning så fort som mulig, som for eksempel optimal klimagassbeskatning, grønne investeringer og vern av sårbar natur. Berkeley har utrolig mange glupe folk som ofte forteller om forskningen sin om man bare spør», sier Peter.

Hva har vært utfordrende med studiene så langt?

«Det kan være utfordrende å finne balansen mellom skolearbeid og det å leve et godt rikt studentliv. Datafagene er spennende, men også krevende. Jeg bruker mye tid på de ulike prosjektene vi jobber med, og skolen har høye forventninger til studentenes prestasjoner. Så jeg forstår at folk møter veggen, men jeg har heldigvis god støtte fra folk rundt meg. I tillegg er den Norske Sjømannskirken i San Fransisco et godt sted å være hvor man kan føle seg hjemme når man trenger det. Man må lære seg å anpasse ambisjoner og forventninger samtidig som man må spise, sove nok og være sammen med venner. Man må iblant gi litt blaffen og bare ha det gøy», sier Peter.

Hvordan er studentmiljøet ved Berkeley?

«Studentmiljøet er fantastisk trivelig og mangfoldig. Det er ca. 40 000 studenter i Berkeley så byen florerer av kafeer, restauranter og barer samt at det er litt «60-talls vibe» der. Det er mange ulike nasjonaliteter og etnisiteter. Dessuten er Berkeley blant universitetene i USA som gir flest Pell Grants, statlig støtte til studenter under fattigdomsgrensen. Rundt 30% av studentene mottar dette og bidrar til at man får flere tanker og holdninger enn om det bare var en skole for de svært bemidlede», sier Peter.

Har du planer om å ta master?

«Etter å ha jobbet nært med mange dyktige professorer og flinke elever så er jeg blitt nysgjerrig på både master og doktorgrad, men har ikke dannet meg nå spesifikk oppfatning om hvor enda», sier Peter. Han håper at veien blir til når man går!

Hva er drømmejobben din når du er ferdig med studier?

«Jeg ønsker å jobbe i en institusjon eller et selskap hvor jeg kan fortsette å lære mye samtidig som jeg får ansvar. Dessuten er det viktig å føle at man kan ha en positiv innvirkning på hvordan vi mennesker bruker jordens felles ressurser. Til sommeren 2022 er jeg utrolig heldig som får prøve meg i ESG-Analytics avdelingen til Oljefondet hvor jeg skal være med på å analysere selskapene som fondet investerer i og vurdere hvor bærekraftige disse er», forteller Peter.

Hvordan fikk du internship i Oljefondet?

«Jeg søkte på deres offentlig tilgjengelige søknadsplattform https://www.nbim.no/no/organiseringen/jobb-i-oljefondet/summer-internship/. Ble så, mot min store formodning, spurt om å komme til intervju med ansvarlig for miljø- og dataanalyser i fondet. Deretter var jeg på intervju med HR-avdelingen. Etter tre uker mottok jeg tilbudet, og etter dialog med mitt gode støtteapparat takket jeg ja noen dager etter», forteller Peter.

Har du noen råd til de som ønsker å gå samme karrierevei som deg?

«Jeg har mottatt mange gode råd fra fantastiske mennesker og jeg hadde aldri vært der jeg er i dag hvis jeg ikke hadde lyttet til disse rådene. Så derfor anbefaler jeg å lytte til gode råd. Det finnes så utrolig mange spennende mennesker rundt oss, og spør man hva folk brenner for og interesserer seg for åpner det fantastiske muligheter for å lære noe nytt. Jeg vil aldri slutte å fascinere meg for alle kule og utradisjonelle løsningene folk finner på verdens problemer», avslutter Peter.