Sofie

Sofie hadde en lovende alpinkarriere, men måtte legge skiene på hylla etter videregående på grunn av en ryggskade. Hun hadde lenge drømt om å bli arkitekt og søkte seg inn på skolen La Salle i Barcelona. Spennende studier, men litt for mye søkelys på tekniske fag, gjør at Sofie nå søker seg inn på mer kreative og designbaserte arkitektstudier i London eller Oslo.

Etter tre år på toppidrettslinjen på Persbråten vgs. i Oslo hadde Sofie et friår hvor hun jobbet både som vikar for første klassinger på en barneskole og på AKS og syntes det var veldig gøy. Hun jobbet også 3 måneder som vaktmester i hjembyen Narvik. Da det ble klart at hun på grunn av skader ikke kunne stå mer på ski så søkte hun seg inn på arkitektstudier i England og Barcelona. Hun valgte La Salle, som er en privat skole i Barcelona. Heldigvis rekker lån og stipend fra Lånekassen til å dekke skolepenger på ca. 130 000 kr i året.

Kan du kort forklare hvordan oppstarten på studiene har vært?

«Det har vært veldig slitsomt, men også veldig spennende», forteller Sofie. «Jeg har 8 eller 9 fag så det blir mye lesing hele tiden. Det fine er at man føler at man får bruk for alt man lærer. Jeg har mange tekniske fag som matte, konstruksjon, geometri og teknisk tegning samt kreative designfag som frihåndstegning og arkitekturhistorie», sier hun.

Hvordan var søknadsprosessen til La Salle?

«Skolen så på karaktersnitt og man måtte levere inn en portefølje med tegninger, foto og alt det kreative man har gjort. Deretter ble jeg innkalt til et intervju. Etter intervjuet tok det bare noen uker før jeg fikk beskjed om at jeg kom inn. Når det gjelder karakterer så må man minst ha karakteren 4 i matte. Jeg kom inn med p-matte 1 og 2, men for å være helt ærlig burde det vært krav om S- eller R-matte for matten er veldig vanskelig», sier Sofie.

Hva gjorde at du valgte arkitektstudiet i Barcelona?

«Jeg har alltid like å tegne og male og har vært interessert i både bygninger og interiør. Jeg har visst lenge at jeg var interessert i arkitektur og at det kan være en fin kombinasjon med tekniske og kreative fag», forteller Sofie. «Dessuten ville jeg flytte utenlands og Barcelona er en by med veldig fin og interessant arkitektur. I tillegg er det mange studenter, ikke så dyrt og ikke så langt hjemmefra. Barcelona er et av få steder i Syd-Europa som har hele arkitektstudiet på engelsk», sier hun.

Hva har du likt best med studiene så langt?

«Jeg har likt alle designfag og arkitekturhistorie best og vi har vært på mange spennende ekskursjoner for å se på ulike bygninger. Jeg liker best de kreative fagene hvor man får tegne og jobbe med prosjekter», sier Sofie.

Hva har vært utfordrende med studiene så langt?

«De tekniske fagene som matte og geometri er vanskelige. Vi jobber også med et tegneprogram (AutoCAD) som er veldig komplisert. AutoCAD er et system som veldig mange arkitekter bruker og det går nok bra når man får øvd seg nok og lært seg alle de forskjellige funksjonene», forteller Sofie.

Hva er det som motiverer deg?

«Jeg fokuserer på målet mitt om å en dag bli arkitekt og designe mine egne prosjekter. Jeg ønsker en hverdag hvor jeg kan være kreativ og bestemme litt selv. Jeg har mest lyst til å tegne bolighus. Etter tre år på arkitektstudiet på La Salle kan man velge hvilken retning man vil gå, som for eksempel landskapsarkitektur, boligtegning eller bærekraftig design. Jeg kan tenke meg en kombinasjon av boligtegning og bærekraftig design. Bærekraft blir viktigere og viktigere og kan være et trygt valg», sier Sofie. «Imidlertid søker jeg meg nå inn på videre studier i London eller Oslo, som er mer designbaserte i forhold til det tekniske fokus man har på La Salle. Man kan nesten sammenlikne arkitektstudiene her på La Salle i Barcelona med ingeniørstudier» forteller Sofie.

Hvordan strukturerer du dagene dine?

«Jeg står opp kl. 7 hver morgen og er på skolen fra 8 om morgenen til ca. 19-20 på kvelden. Det er ca. 6 timer undervisning hver dag og jeg gjør alt av lesing og lekser på skolen slik at jeg kan ha helt fri når jeg er hjemme. Det er fint å jobbe på skolen for da treffer man andre og kan samarbeide. Det er mange innleveringer og deadlines. All undervisning er obligatorisk og man må ha minst 80% oppmøte for å bestå fagene», forteller Sofie.

Hvordan er studentmiljøet i Barcelona?

«Studentmiljøet er veldig bra», sier Sofie. «Det er mye sosialt på skolen og det er alltid noen å være med. Jeg dro til Barcelona uten å kjenne noen og flyttet inn i en leilighet med 4 jenter fra andre land. Leiligheten fant jeg på nettstedet «Idealista» og jeg brukte også appen «Badi». Jeg fikk ikke sett leiligheten før jeg flyttet inn og hadde sikret meg en måneds oppsigelsestid, men jeg trives», forteller Sofie.

Er du medlem av noen studentforening?

«Jeg er medlem av ANSA som arrangerer ulike sosiale sammenkomster for nordmenn. ANSA har også en veldig bra studentforsikring. Det er fint å møte andre norske og det er mange nordmenn i Barcelona», forteller Sofie. «Erasmus har også ulike ekskursjoner som man kan melde seg på og der møter man studenter fra mange ulike land», sier hun.

Hva er drømmejobben din når du blir ferdig utdannet?

«Jeg håper på å bli ansatt i et bra arkitektfirma eller starte opp for meg selv. Jeg ønsker å gjøre det meste i et bolighus, både konstruksjon og interiør. Det fine med arkitektyrket er at man kan gjøre begge deler», sier Sofie.

Har du noen råd til andre som vil studere arkitektur?

«Man må være forberedt på mye arbeid, men det er veldig spennende og lærerikt. Det er viktig å sette seg inn i om man vil ha søkelys på det tekniske eller kreative/designbaserte og hva de ulike skolene fokuserer på. Har du hatt R-matte og fysikk på videregående er det ikke noe problem å komme seg igjennom tekniske studier som på La Salle i Barceolna, men vil du ha mer designfokus kan du vurdere å søke på andre skoler. Ellers er Barcelona er veldig fin by å bo i. Her er det både hav og fjell», avslutter Sofie.