Sophie

Sophie brenner for å jobbe med mennesker og kunne bidra til et godt arbeidsmiljø der man fremmer tillit, gode relasjoner, kommunikasjon, mangfold og psykologisk myndiggjøring i bedriften. Derfor har hun valgt å ta en bachelor i Organisasjonspsykologi, HR og Ledelse ved BI i Oslo. Hun opplever at hun virkelig har truffet rett med utdanningen.

Etter at Sophie var ferdig med videregående skole i 2019 så reiste hun 3 måneder til Roma hvor hun tok exphil og exfac med noen venninner. «Her opplevede jeg Italia på sitt beste samtidig som vi hadde struktur og skole i hverdagen.», forteller Sophie. Deretter jobbet hun et halvt år som assistent og lærervikar på Midtstuen ungdomsskole. «Dette var en veldig lærerik og sosial jobb hvor jeg lærte mye om å jobbe med mennesker. Jeg gledet meg til å komme på jobb.», sier Sophie. Høsten 2020 startet hun på en bachelor i Organisasjonspsykologi, HR og Ledelse ved BI.

Kan du forklare kort om fagene du har hatt til nå?

«Det fine med å gå på BI, som er en handelshøyskole, er at jeg kombinerer tradisjonelle økonomifag med spesifikke HR fag for min linje. Jeg har derfor hatt fag som statistikk, bedriftsøkonomi og samfunnsøkonomi, men jeg må innrømme at jeg trives best med fagene som er rettet mot organisajonspsykologi, HR og ledelse. På denne linjen studerer man elementene som kan påvirke de ansatte, bedriften og organisasjonen som helhet. Med andre ord hvilke grunnleggende elementer som må være til stede for det mest gunstige og effektive arbeidsmiljøet for alle medlemmene. Vi ser blant annet på tillitt, gode relasjoner, kommunikasjon, mangfold og psykologisk myndiggjøring. Dette fordi man vet at trivsel på arbeidsplassen påvirker motivasjon, jobbengasjement og kreativitet. Det er viktig at de ansatte er motiverte for at de skal kunne gi tilbake til arbeidsgiver, en vinn-vinn situasjon for alle parter», forteller Sophie. Hun går nå det andre året på studiet og under første semester på det tredje året kan hun velge å dra på utveksling eller ha internship. BI hjelper studentene med å finne praksisplasser og Sophie ønsker å få yrkeserfaring.

Hva ønsker du å spesialisere deg i under studiene?

«Jeg ønsker å spesialisere meg i hvordan vi mennesker fungerer individuelt og i samspill med hverandre på arbeidsplassen, og hva vi må gjøre for å øke trivsel, motivasjon og kommunikasjon i organisasjoner», sier Sophie.

Hva var inntakskravet på bachelor?

«Man må ha generell studiekompetanse fra videregående skole og man måtte ha et minimum karaktersnitt på 3,5. Fordelen med å studere på en handelshøyskole som BI er at man kombinerer HR fagene med økonomifag slik at man får en bred kompetanse», sier Sophie.

Hva har du likt best med studiene så langt?

«Generelt vil jeg si at jeg har en genuin interesse for de ulike temaene vi studerer og jeg opplever en fin variasjon blant fagene. Jeg brenner virkelig for det jeg studerer. BI har veldig gode forelesere som er motiverende. Dessuten har skolen en relativt ny campus med fine undervisningsrom, grupperom og leseplasser. Derfor trives jeg godt med å jobbe på skolen. I tillegg legger BI vekt på studentenes trivsel og det finnes mange muligheter for å engasjere seg sosialt eller faglig. Jeg kjente mange som gikk på BI da jeg begynte og jeg har blitt kjent med flere nye. Jeg liker også fleksibiliteten man har som student. Man har muligheten til å strukturere dagen selv og man må ta ansvar for egen læring. Dette stimulerer meg», sier Sophie.

Hva har vært utfordrende med studiene så langt?

«Det kan være utfordrende å jobbe like jevnt hele semesteret, da det er mye pensum å komme gjennom på bare noen måneder. Det blir fort ekstra stor innsats rett før eksamen, men jeg trives best med å ha lest jevnt og trutt gjennom semesteret. Samtidig er det viktig å ikke være for streng mot seg selv. Man rekker ikke å lære seg alt så man må prioritere det viktigste og være fornøyd med det. Dessuten har jeg lært meg at eksamen ikke er så skummelt», sier Sophie.

Hva er det som motiverer deg?

«Som nevnt tidligere blir jeg ekstremt motivert av de fagene jeg brenner og interesserer meg for, da legger jeg inn ekstra energi og tid. Dette fordi jeg er opptatt av hva som skal til for at du og jeg kan være den beste versjonen av oss selv, gi til og hjelpe andre med det samme. Jobb er en så stor del av de aller fleste sitt liv, så det at vi er i en jobb vi trives med, har gode relasjoner med kolleger og et godt arbeidsmiljø er alfa omega. Jeg blir også motivert av å kunne bidra til forandring og av å belyse viktigheten ved organisasjonspsykologi, som er en stor grunn til at jeg ønsker å studere det jeg gjør og forhåpentligvis kunne jobbe med det videre. Ellers blir jeg veldig motivert av å få energi på privaten, være med gode venner og familie, trene og være aktiv. Det er viktig å ha en god balanse i livet», sier Sophie.

Hvordan strukturerer du dagene dine?

«Studiehverdagen har jo blitt litt annerledes på grunn av korona. Jeg har blitt vant til nettbasert undervisning, men jeg trives aller best med fysisk undervisning på skolen. Som tidligere nevnt liker jeg best å sitte på skolen og jobbe slik at jeg kan ha fri på ettermiddagen. På starten av hvert semester får vi en leseplan i de ulike fagene så jeg forsøker å følge den så jeg henger med i forelesningene. All undervisning er frivillig så man må virkelig ta ansvar for egen læring», forteller Sophie.

Hvordan er studentmiljøet på BI?

BI har et bredt faglig og sosialt tilbud for studentene. Det finnes mange ulike grupper, aktiviteter og arrangementer som skolen tilbyr. Gruppene er for alle og man kan søke seg inn på flere ulike grupper. Det finnes for eksempel mange ulike idrettsgrupper og faglige grupper. I fjor var jeg med på en treningsgruppe for jenter hvor vi trente og hadde sosiale ting sammen. I år er jeg med på tennislaget», forteller Sophie.

Har du engasjert deg i noe frivillig arbeid eller studentforening?

Jeg meldte meg som klasserepresentant i fjor og var dette hele første året. Jeg ville delta aktivt, bidra og bli med på å skape et godt klassemiljø gjennom å kommunisere mellom foreleserne, studentene og skolens ledelse. Ellers var jeg med i linjestyret for linjen jeg går, hvor jeg var sosiale medier ansvarlig. Vi i linjestyret forsøkte å organisere ulike arrangementer og aktiviteter for studentene, som dessverre ble avlyst på grunn av corona. Uansett lærte jeg mye», sier Sophie.

Har du hatt noen jobber siden du begynte på studiene?

«Jeg har en deltidsjobb på klesbutikken Julie og Josephine, som fungerer fint å kombinere i en normal skolehverdag», sier Sophie.

Hva er drømmejobben din når du blir ferdig med å studere?

«Jeg drømmer om å jobbe i en bedrift hvor jeg kan praktisere det jeg har lært på studiet. Målet er å jobbe med mennesker og kunne bidra til et godt arbeidsmiljø», sier Sophie.

Har du noen råd til de som vil studere organisasjonspsykologi?

«Det viktigste er å brenne for mennesker, relasjoner og arbeidsmiljø. Du må velge det studiet som virkelig interesserer deg og du bør lytte til og følge magefølelsen din. Jeg tror organisasjonspsykologi kommer til å bli viktigere og viktigere fordi vi lærer mer om hvor lønnsomt det er å fokusere på de mellommenneskelige relasjonene i bedrifter. Selv om vi lever i en verden hvor digitalisering og kunstig intelligens blir hyppigere brukt, så er det viktig å huske og poengtere at i bunn og grunn så er det oss mennesker det handler om. Det vil derfor påvirke effektiviteten, kreativiteten og lønnsomheten i bedriften å fokusere på organisasjonspsykologi, mellommenneskelige relasjoner og ledelse. Mer kunnskap om dette vil derfor være gunstig, så det å studere organisasjonspsykologi anbefaler jeg virkelig til dem som synes dette er spennende», avslutter Sophie.