Thomas

Thomas har lenge hatt en genuin interesse for tekniske fag og har derfor valgt å studere Kybernetikk og Robotikk ved NTNU i Trondheim. Drømmen er å kunne jobbe med teknologiselskaper i oppstartsfasen. Thomas vil gjerne spesialisere seg i autonome systemer som selvkjørende biler og droner. Spennende fag og et godt studentmiljø gjør at han trives svært godt på ingeniørstudiet.

Etter russetiden i 2019 startet Thomas på et årsstudium i Matematikk og IT ved UiO. Høsten 2020 startet han på NTNU og går nå andre året av en femårig integrert master. «Året ved UIO gjorde at overgangen til studier i Trondheim ikke ble så brå. Hadde jeg kommet rett fra videregående ville jeg nok opplevd det mer utfordrende å starte på NTNU», sier Thomas.

Kan du forklare kort hva kybernetikk og robotikk går ut på?

«Disse fagområdene dekker et bredt spekter. Vi jobber på den ene side med tall- og dataanalyse, og på den andre siden med et hardwarespekter som el-motorer, selvkjørende biler og små elektroniske systemer som droner. Kybernetikk er et relativt tungt, tverrfaglig og matematisk felt som omhandler styring og optimalisering av tekniske systemer. Vi jobber for eksempel med Dynamisk Posisjonering (DP) som i utgangspunktet er en metode for å holde skip og halvt nedsenkbare plattformer i samme posisjon over havbunnen uten bruk av anker, men ved hjelp av fartøyets egne propeller. Dynamisk posisjonering krever en egen datamaskin som samler data om bølgenes virkning på skroget, om vind, hvilken retning fartøyet peker og nåværende posisjon»

Hva gjorde at du valgte studier i kybernetikk og robotikk ved NTNU?

«Navnet på linjen fascinerte meg og det faglige innholdet så spennende ut. Jeg har alltid likt tekniske fag og synes det er spennende å kombinere matte og IT. Jeg har for eksempel lært flere ulike programmeringsspråk, som kan være til stor nytte senere. Studiet appellerte også fordi det gir mulighet for mange ulike typer yrker. Matematikk kommer alltid godt med. Jeg er superfornøyd med valg av studie og trives svært godt sosialt i Trondheim», sier Thomas

Hva er det som motiverer deg?

«Det motiverer meg at jo hardere jeg jobber, jo flere muligheter får jeg etter endt studie. Man må jobbe ekstra hardt for å kunne få en spennende jobb, samtidig som man kan ha frihet til å reise og gjøre hva man vil», forteller Thomas.

Hva var inntakskravene på studiet?

«Jeg tror inntakskravene var ganske like i 2020 som det de var i 2021, som vil si ca. 60,2 studiepoeng for førstegangsvitnemål og 62,4 poeng for ordinært vitnemål. Dessuten må man ha minst karakteren 4 i R-matte. Jeg forserte R1 og R2 matte, og tok fysikk på VGS. Man søker utelukkende på grunnlagt av karakterer – for å være ærlig synes jeg man burde tenke bredere i opptaksprosessen», sier Thomas

Hvordan er studiet lagt opp?

«Det første året har ingeniørstudentene på de ulike linjene mest kvantitative fellesfag, men jeg hadde i tillegg et kybernetikk- og robotikkfag. På andre året har man mer linjespesifikke fag, som for eksempel reguleringsteknikk, Tilpassede datasystemer og mange mattefag. Jeg har fått noen av fagene fra UiO godkjent, noe som ga meg muligheten til å ta andre spennende fag i tillegg, som for eksempel introduksjon til AI, bedriftsøkonomi, finans og multivariant dataanalyse med maskinlæring. Foreløpig ser jeg for meg å spesialisere meg i autonome systemer som selvkjørende biler og droner. Jeg kan ta hele det fjerde året på utveksling i utlandet og jeg tror at jeg har lyst til å reise til vestkysten av USA for å få litt sol og varme», forteller Thomas.

Hvordan strukturerer du dagene dine?

«De første årene har vært preget av korona og jeg har nesten bare hatt digital undervisning. Dette innebærer at jeg har kunnet styre dagene helt selv, så lenge jeg har overholdt innleveringsfrister. Når jeg har mye å gjøre, planlegger jeg dagene nøye og kjører et intensivt program. Da kan jeg også unne meg selv noen pauser hvor jeg tar helt fri til å spille golf eller stå på ski. Studiet er krevende, så det fordrer mye lesing. Fremover blir det flere fysiske forelesninger som vil styre dagene. I tillegg har vi mye lab-arbeid med spesialutstyr hvor vi må delta», sier Thomas

Har du gjort noe ved siden av studiene så langt?

«Jeg er leder for Phestcom, arrangement-komiteen til Omega linjeforeningen. Vi arrangerer for eksempel veldedige innsamlingsaksjoner, fester og andre sosiale arrangementer. Sommeren 2020 startet jeg med to venner et selskap som heter MCB. Forretningsideen går ut på å starte cash-genererende virksomheter med lave oppstartskostnader og gode marginer. Målet er å starte et par gode konsepter i året, som forsyner kapital til å finansiere langsiktige vekstprosjekter. Vi har til nå startet en kiosk i Paradisbukten på Bygdøy med 10 hyggelige medarbeidere. Her bruker vi datanalyse fra sensorer og værdata til å analysere omsetningstall og optimere logistikk i forbindelse med staffing, varelagerhåndtering og innkjøp. Teknologien vår er ikke strengt nødvendig, men morsomt å utvikle. Det er tidsbesparende, og vi ser for oss å bruke den i lignende prosjekter senere. I 2021 hadde jeg internship i Ontogeny Group der jeg jobbet med et systemintegrasjonsprosjekt. Jeg måtte definere et teknisk problem og levere en løsning på design og implementasjon. I grove trekk handler det om å få ulike typer av eksisterende programvare til å snakke sammen», forteller Thomas.

Hva er drømmejobben når du er ferdig med studiene?

«På sikt drømmer jeg om å jobbe med teknologiselskaper i oppstartsfasen. Jeg ønsker å være med på å starte noe som har positiv innvirkning på andre. Det er mye som virker spennende, og det fine med studiet mitt er at jeg kan søke mange forskjellige typer jobber. Tidligere kybbere jobber med alt fra romfart til investeringsbank. Studiet gir mange muligheter», sier Thomas

Har du noen råd til de som ønsker å gå samme vei som deg?

«Sett deg nøye inn i hva du ønsker å studere. Les om hvilke fag som tilbys på de ulike linjene. Hvis du synes ingeniørstudiet virker spennende, kan du ofte starte på en linje og bytte etter hvert. Jeg anbefaler Trondheim på det sterkeste. Det er et veldig kult miljø og studentfrivilligheten i byen er unik med mange engasjerte folk. Dessuten eier vi litt byen, fordi det er så mange av oss studenter», avslutter Thomas.