Ulrik
I 2021 fikk Ulrik sommerjobb som journalist i Finansavisen etter ett års studier ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Han har fortsatt i jobben ved siden av skolen det siste året og jobber også full tid i Finansavisen denne sommeren. Her har han spennende og varierte arbeidsoppgaver. Ulrik har fulgt med på økonomi nyheter og aksjemarkeder siden han var 15 år.
Ulrik begynte rett på økonomi studier ved Norges Handelshøyskole (NHH) etter at han var ferdig med videregående skole våren 2020. Det første halvåret av 2022 har han vært på utveksling i USA ved Cal Poly rett utenfor Los Angeles. «Det var utrolig spennende, gøy og lærerikt å være på utveksling. Jeg ble kjent med mange nye mennesker og det var nyttig å ha fag på engelsk. I tillegg fikk jeg reist mye rundt i California. Vi rakk også en tur til Mexico så det var gøy», forteller Ulrik.
Kan du fortelle kort om jobben i Finansavisen?
«I Finansavisen har jeg litt forskjellige arbeidsoppgaver. For det meste jobber jeg som journalist på «Live desken», som vil si å skrive om live nyheter, som for eksempel kommentarer til børsmeldinger, som skal raskt ut. Jeg har også vakter som «Live sjef», som vil si at jeg har ansvaret for å delegere ut ulike nyhetsmeldinger som de andre journalistene kan skrive om. I tillegg har jeg vakter som «Front-sjef», som innebærer at jeg styrer både utforming og innhold på forsiden av nettavisen vår. Jeg bestemmer hvilken plassering de ulike nyhetene skal ha og jeg har ansvar for å dele nyhetene på sosiale medier som for eksempel Facebook. Så jeg har fått mye ansvar og det er veldig motiverende. Riktignok har jeg fått opplæring, men det er også mye «learning by doing». Journalist jobben innebærer også at jeg må ringe rundt til ulike bedrifter og investorer for å få kommentarer til nyheter og børsmeldinger. Jeg er heldig og får pratet med mange flinke mennesker. Det kan imidlertid være utfordrende å ta kontakt, snakke, grave og stille de riktige spørsmålene, som noen ganger kan oppleves som ubehagelige for intervjuobjektene», forteller Ulrik.
Hvordan kom du i kontakt med Finansavisen?
«Jeg så en jobbannonse på LinkedIn. Ettersom jeg har fulgt med på økonominyheter i mange år og handlet aksjer på egenhånd så kjente jeg godt til Finansavisen. Så jeg søkte og la ved ett analyse skjema for aksjer som jeg har laget selv og brukt siden jeg var 15 år. Etter hvert ble jeg kontaktet for et intervju», forteller Ulrik.
Hvordan var rekrutteringsprosessen i Finansavisen?
«Først var det et personlig intervju for å bli litt kjent. Her spurte de meg om studiene mine og min forståelse for økonomi og min erfaring med aksjehandler. Deretter hadde jeg ett case intervju. Jeg fikk tildelt en kvartalsrapport og en børsmelding og ble bedt om å skrive en artikkel med overskrift, ingress og brødtekst på relativt kort tid. Det var jo naturlig med tidspress ettersom jeg søkte om en jobb som journalist på live desken», forteller Ulrik.
Hva tror du gjorde at du fikk jobben i Finansavisen?
«Jeg tror det var en stor fordel at jeg hadde mye erfaring med børs, aksjer og ulike selskaper som jeg har fulgt med på i lang tid. Flere ganger har jeg for eksempel vært på Finansavisens årlige investor dager. I tillegg tror jeg de likte analyse skjemaene jeg la ved i jobbsøknaden. Jeg har alltid lest mye nyheter og fremstod kanskje derfor som ganske godt orientert. I tillegg har jeg alltid likt å skrive og fått gode tilbakemeldinger på tekstene mine», forteller Ulrik.
Hva gjorde at du valgte å studere ved NHH i Bergen?
«Ettersom jeg lenge vært interessert i aksjer og økonomi nyheter så jeg var ikke i tvil om at jeg skulle studere økonomi. NHH er etter min oppfatning den beste skolen i Norge og jeg hadde hørt mye positivt om studiene der. I tillegg hadde jeg hørt at det er et veldig bra studentmiljø i Bergen», sier Ulrik.
Kan du forklare kort om oppholdet på utveksling i USA?
«Halvåret i USA var veldig gøy og sosialt. Vi var fire studenter fra NHH som dro over og vi ble fort kjent. I tillegg ble vi kjent med andre utvekslingsstudenter og amerikanere. På skolen valgte jeg tunge finansfag som «investments», «finacial markets» og «business analytics». Jeg lærte utrolig mye, og det var både gøy og nyttig å ha fag på engelsk. Det skjer jo mye rundt Los Angeles så jeg fikk reist en del rundt i California. Vi dro også på spring break i Mexico. Derfor vil jeg på det varmeste anbefale å dra på utveksling», sier Ulrik.
Gjør du noe ved siden av studiene ved NHH?
«Det siste året har jeg jobbet tre kvelder i uken i Finansavisen og hatt vakter fra kl.19-23. Heldigvis kan jeg trappe litt ned på jobbingen i eksamensperiodene. Som tidligere nevnt er jo Bergen en utrolig bra studentby så jeg får også tid til litt fest og moro», forteller Ulrik.
Har du noe planer om videre studier?
«Om et år er jeg ferdig med bachelor og da lurer jeg litt på om jeg skal jobbe et år. Det hadde vært gunstig å være med i finansieringsdelen av oppstartsfasen i et firma, enten med privat equity eller venture capital. Det optimale er å få være med et selskap helt fra starten. Jeg håper at erfaringen fra Finansavisen vil hjelpe meg i jobbsøkerprosessen. Etter hvert vil jeg gjerne ta en master i utlandet og da i fortrinnsvis USA eller England. Jeg jobber nå med å forberede meg på tester og opptaksprøver som man trenger for å komme inn på disse skolene», forteller Ulrik.
Hva er drømmejobben din?
«Drømmen min er å jobbe med investeringer i nystartede selskaper eller å være med på å starte noe selv og være tilknyttet venture sektoren. Jeg tror det vil være utrolig tilfredsstillende å bygge et selskap fra noe lite til noe stort», sier Ulrik.
Har du noen råd til de som ønsker å gå samme karrierevei som deg?
«Jeg opplever at studier på høyskolenivå er ganske annerledes enn på videregående. Først og fremst vil jeg si at når man studerer må man sette søkelys på forståelse fremfor pugging av pensum. Når du kommer ut i arbeidslivet så handler det om å bruke det du har lært i praksis. For det andre må du ikke være redd for å være litt frempå. Søk på jobber, kontakt mennesker og still spørsmål! Det er bedre å få et nei enn å ikke prøve i det hele tatt!», avslutter Ulrik.