William
Etter et år i førstegangstjeneste i forsvaret bestemte William seg for å søke på krigsskolen. Han måtte igjennom fysiske, psykiske og teoretiske tester før han slapp igjennom nåløyet sommeren 2021. Nå tar han en bachelorgrad i militære studier med fordypning i Ledelse og Landmakt. William får gratis utdannelse og er garantert en lederstilling i forsvaret hvis han fullfører det treårige studiet. Etter studiene har han tre års plikttjeneste og kan deretter søke seg over i privat næringsliv hvis han vil.
William var en aktiv fotballspiller helt til slutten av videregående og han begynte så smått å vurdere tradisjonelle studier ved ulike universiteter. Han ville egentlig ikke inn i forsvaret, men ble innkalt til sesjon våren 2020. Deretter ble han innkalt til førstegangstjeneste i Militærpolitiet på Sessvollmoen ved Gardermoen. William prøvde først å komme seg unna militærtjenesten, men faren overtalte han til å prøve. Etter 8 uker på rekruttskole og 3 måneders politiutdanning ble han stasjonert som militærpoliti i Bodø. «Jeg likte meg veldig godt helt fra starten», forteller William. «Jeg opplevde et åpent miljø med mange forskjellige mennesker. Vi gikk igjennom tøffe utfordringer sammen så det ble et veldig sterkt samhold. Dessuten fikk jeg respekt for systemet med klare beskjeder og tydelige regler som var enkle å forholde seg til», fortsetter han.
Hva gjorde at du søkte deg inn på krigsskolen?
«Som sagt fikk jeg respekt for systemet. Både på Sessvollmoen og i Bodø hadde jeg løytnanter som var mine troppssjefer og som var veldig inspirerende. De oppmuntret meg til å søke krigsskolen», forteller William.
Hvordan var inntaksprosessen på krigsskolen?
«Da jeg søkte sommeren 2021 så kom jeg inn i FOS (Forsvarets opptak og seleksjon). Her var det mange hundre mennesker og det var ca. 300 søkere til 70 plasser på hærens operative linje som jeg søkte på. Først var det ulike fysiske tester og de som ikke bestod ble sendt hjem, men det er ikke noe problem å klare disse testene hvis du er godt trent. Deretter var det teoretiske tester, som for eksempel norske synonymer, engelsk, matematikk og IQ-test. Videre var det intervjuer der man måtte svare på hvordan man vill opptre i ulike situasjoner og løse ulike scenarioer. Her er det fem egenskaper hæren kontinuerlig ser etter; Rollemodell, løse oppdrag, mental robusthet, samspill og utvikling. Vi måtte også igjennom en legetest for å sikre at fysikken var god nok. Hele denne første delen av søknadsprosessen tok 4 dager og det var mye venting», forteller William
Etter de fire første dagene i inntaksprosessen måtte søkerne ut i skogen i 5 dager der de ble plassert på et lag med 5-8 personer. Gjennom hele uken ble de presset og utfordret mentalt. «Man får lite mat og sover kun 1-2 timer per natt og blir utsatt for konstant press. Det høres tøft ut, men er greit hvis man er motivert nok. Jeg mener at det kan være gjennomførbart for ganske mange. Det er klart en fordel å ha vært i hæren tidligere fordi man da har blitt presset før og vet litt om hvor mye kroppen greier», sier William. 5 dager etter at søknadsprosessen var overstått fikk William en digipost med beskjed om at han var kommet inn. Han startet på hærens krigsskole i august 2021
Hvordan har oppstarten på Krigsskolen vært?
«Vi startet med en slags rekruttskole på 8 uker på Heistadmoen i Kongsberg og her var ulike forsvarsgrener samlet. Deretter ble jeg sendt til Sjøkrigsskolen i Bergen på en slags utveksling ettersom jeg fra nyttår 2022 skal gå på Hærens Operative Krigsskole på Linderud i Oslo. Vi har hatt 3 måneder med fellesfag som «samfunn» og «offiseren og krigen». Fagene bærer preg av statsvitenskap. Krigsskolen er 3 år og har blitt en høyskolegodkjent bachelorgrad. Skolen er gratis, og man får gratis kost og losji. Jeg får også et skattefritt arbeidstillegg på ca. 8500 kr i måneden. Så man anerkjennes både som student og militær», forteller William.
Hvilke forpliktelser får du fremover i forhold til forsvaret?
«Du har like lang plikttjeneste som lengden på studiet. Hvis du fullfører en treårig bachelorgrad så får du tre års plikttjeneste. Hvis du for eksempel bare fullfører et år av studier så får du et års plikttjeneste. Grunnlønnen etter tre års utdanning er ca. 350 000 kr, men du får også tillegg ved øvelser o.l. som fort blir samme beløp som grunnlønnen, men det kommer litt an på hvilken type stilling du har, forteller William.
Hvordan ser en typisk hverdag ut for deg?
«Dagene er veldig varierte, og alt er periodevis og gruppert. Det var mye fysisk aktivitet og opplæring i krigføring de første 8 ukene på Heistadmoen. De siste tre månedene på Sjøkrigsskolen i Bergen har fortont seg mest som vanlig skole og med mye lesing. Etter jul skal vi ut på en måneds øvelse på Rena så de siste ukene før jul går også med til å forberede seg på kald vinter og utfordrende arbeidsoppgaver», sier William.
Hva liker du best ved å være på Krigsskolen?
«Jeg føler at det er flinke folk som jobber med oss overalt. Det er også en god kombinasjon av teori og praksis med varierte dager. Du har mye praktisk erfaring når du er ferdig med studiet. I tillegg er det gått samhold mellom ulike mennesker som går igjennom tøffe prøvelser sammen», sier han.
Hva har vært utfordrende med å være på Krigsskolen?
«Jeg har jo egentlig lite militær erfaring og jeg plasseres på lag med mennesker som har mye lenger fartstid i forsvaret enn meg. Dessuten er det strenge militære regler så man må akseptere å leve under et strengere regime enn hva man gjør sivilt», forteller William.
Hva er det som motiverer deg til studier på Krigsskolen?
«Jeg føler at jeg får en veldig god lederutdanning og jeg vet at jeg er garantert jobb til jeg er 65 år hvis jeg fullfører studiet. Etter tre år på Krigsskolen begynner jeg rett som troppsleder for ca. 40 soldater så jeg vil få lederansvar med en gang. Dessuten føler jeg at jeg gjør en viktig innsats ved å bidra til forsvaret av Norge. Det er jo også motiverende at jeg får gratis kost og losji og at jeg slipper å ta studielån», sier han.
Hvordan er miljøet på riKgsskolen?
Som tidligere nevnt er det et veldig godt samhold. Det er mange roller som skal fylles og etter jul skal vi velge våpengren. Som regel har folk ulike ønsker så forhåpentligvis blir det ikke for hard konkurranse om plassene. Vi vet at uansett blir alle ledere og man lærer at man har et kollektivt ansvar. Man klarer seg ikke uten hverandre så det nytter ikke å være egoist. I tillegg har vi veldig mye sosialt. Det er for eksempel bar inne i leiren med gode priser og det er mange sosiale arrangementer. Det er også ganske mange jenter her og da særlig på Sjøkrigsskolen. Forsvaret har sterkt søkelys på at det skal være balanse mellom menn og kvinner i tjeneste.
Hva er drømmejobben din når du blir ferdig på Krigsskolen?
«Etter krigsskolen har jeg lyst til å bli troppssjef i en operativ avdeling. Jeg vil være ute i felt, gjerne i en stridsvogn. Neste år vurderer jeg å begynne på en on-line deltidsbachelor i økonomi og administrasjon ved NTNU i Gjøvik. Den går over 5 år så der vil jeg være ferdig samtidig som jeg er ferdig med 3 års plikttjeneste. Det kan jo være en god basis hvis jeg vil jobbe sivilt. Jeg føler at jeg får en bra plattform av utdanning og lederutdanning. Kanskje begynner jeg på en master på en høyskole», forteller han.
Har du noen råd til de som er interesserte i å begynne på Krigsskolen?
«Sett deg ordentlig inn i det du skal søke på og jeg anbefaler å begynne med førstegangstjeneste for å teste ut forsvaret. Hvis du liker livet i forsvaret og liker godene på skolen så anbefaler jeg å søke. Du må finne din egen motivasjon til å søke», avslutter William.